Chokerende royale billeder skal på auktion

Et fotoalbum, hvor den britiske kong George den femte poserer med dræbte tigre og næsehorn, er sat til salg.
Prins William leder organisationen "United Wildlife", der arbejder for at bevare truede dyrearter.
Prins William leder organisationen "United Wildlife", der arbejder for at bevare truede dyrearter. Foto: Rob Griffith/AP

Et fotoalbum med billeder af den britiske kong George den femte på jagttur i Nepal bliver sat på auktion i næste uge, og det er forventet, at de dramatiske billeder vil indbringe omkring 20.000 kroner.

Kong George den femte er bedstefar til den nuværende monark, dronning Elizabeth, og han tog i 1911 på en 10-dages jagtekspedition, der får Odense ZOO's løvedissektion til at blegne. Det kongelige jagtselskab red på elefantryg, og herfra nedlagde de fire til fem tigre om dagen, men andre sjældne arter som næsehornet måtte også lade livet.

Luke Batterham, der er talsmand for auktionshuset, fortæller, at billederne dokumenterer et regulært blodbad, der kan fremstå temmelig chokerende, særligt set med nutidens øjne.

- Billedalbummet er ret chokerende, og der er et forbløffende billede af en tjener, der står ved siden et bjerg af tigre, næsehorn og bjørne, fortæller han og fortsætter:

- Jagten var en eksotisk udvidelse af noget, de også gjorde derhjemme. De tænkte sikkert ikke over, at tigeren var truet, og de retfærdiggjorde det med, at tigrene ville angribe mennesker, men det er virkelig en tragedie, fortæller han.

Kong Georges forkærlighed for at skyde truede dyrearter står i skarp kontrast til hans efterkommere. Prins William skrev tidligere på måneden et langt indlæg i The Financial Times, hvor han advarede om, at fremtidige generationer risikerer kun at kunne lære om de eksotiske dyr igennem skolebøgerne.

- Jeg kan ikke forestille mig, hvordan det vil føles, hvis den sidste elefant eller det sidste næsehorn i naturen døde, skriver William, der længe har kæmpet for dyrs vilkår.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.