Chok-tal presser Løkke: Lav kontanthjælp svækker job-gevinst

Nye beregninger fra LO viser, at en lav kontanthjælpsydelse ikke øger gevinsten ved at arbejde.
- De nuværende satser er på et niveau, hvor der er en betydelig genvist ved at være i arbejde, og hvis man skærer i satserne, får det næppe nogen gavnlig effekt, siger Morten Aastrup, der er økonom i LO Morten Aastrup, der er økonom i LO
- De nuværende satser er på et niveau, hvor der er en betydelig genvist ved at være i arbejde, og hvis man skærer i satserne, får det næppe nogen gavnlig effekt, siger Morten Aastrup, der er økonom i LO Morten Aastrup, der er økonom i LO Foto: Mathias Bojesen/arkiv/Scanpix

Lars Løkke Rasmussens (V) ønsker om et moderne kontanthjælpsloft, der skal få flere danskere i arbejde, møder nu modstand fra beregninger fra fagbevægelsen.

Venstre-formanden har tidligere udtalt, at han vil skære i kontanthjælpen – men ikke børnepenge og boligsikring – for at øge gevinsten ved at tage et arbejde.

LO tog ham på ordet og har lavet en omfattende beregning af, hvad det vil betyde for et ægtepar med børn. Konklusionen er ubekvem for Lars Løkke Rasmussen, skriver BT.

Med den nuværende kontanthjælpssats er gevinsten ved, at den ene tager et lavtlønsjob ifølge LO 1.062 kroner. Men hvis Løkke sænker kontanthjælpen, stiger tilskuddet til husleje og søskenderabat i daginstitutionen så meget, at det næsten udligner tabet.

870 kroner

Og tager den ene ægtefælle efterfølgende et lavtlønsjob, skal familien samtidig tage højde for nye udgifter til fagforening, a-kasse og højere skat. Hvis man sænker kontanthjælpen med 1000 kroner, vil gevinsten ved, at den ene arbejder, ifølge LO derfor falde til 870 kroner.

Morten Aastrup, der er økonom i LO, mener dermed, at det allerede kan betale sig arbejde.

- Med de nuværende regler er der umiddelbart ikke behov for et loft, hvis formålet er at øge gevinsten ved arbejde. Vores tal viser, at for langt de fleste er der allerede et stort incitament til at tage et arbejde. Vi mener ikke, at satserne er urimeligt høje. Tallene viser, at man lever relativt sparsomt, når man modtager kontanthjælp. De nuværende satser er på et niveau, hvor der er en betydelig genvist ved at være i arbejde, og hvis man skærer i satserne, får det næppe nogen gavnlig effekt. Tværtimod sker der bare det, at man eksempelvis rammer enlige forsørgere på kontanthjælp urimeligt hårdt, siger han til BT.

Vil også sænke skatter

Morten Aastrup peger på, at man skal skære cirka 8.000 kroner i kontanthjælpen for at få en højere gevinst ved at arbejde.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, synes netop, at beregningerne viser, at der er behov for et kontanthjælpsloft.

- Hvis man har et ægtepar med børn, skal man tjene over 35.000 kroner om måneden, før de har 1.100 kroner til sig selv. Det skyldes den måde, regeringen har indrettet ydelserne på. Vi foreslår, at man både lægger et loft over, hvor meget man samlet set kan modtage i offentlige ydelser og samtidig sænker skatten for små indkomster. Det vil give en større gevinst ved at tage et arbejde, siger Inger Støjberg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.