Chok-oplevelsen ved nattetide: Derfor er søvnlammelse så skræmmende

Fænomenet søvnparalyse er ret almindeligt, men kan samtidig være en ekstremt skræmmende oplevelse.
Når man først er sig selv efter søvnlammelsen, er man ofte lysvågen - og skræmt.
Når man først er sig selv efter søvnlammelsen, er man ofte lysvågen - og skræmt. Foto: SCANPIX arkiv

Af Lisbeth Madsen, Aller Media

Du ligger i din seng og føler, at du er vågnet, men det er umuligt for dig at løfte så meget som en finger. Måske føler du også, at der er en anden tilstede i rummet, uden du kan se nogen.

Fænomenet søvnparalyse er ret almindeligt, og mange mennesker oplever det en eller flere gange i deres liv. Men det kan samtidig være en ekstremt skræmmende oplevelse, da man, som navnet angiver, føler sig totalt lammet og måske endda synes, at man ikke kan trække vejret.

Paralysen opstår under REM-søvnen (drømmesøvnen, red.), hvor kroppens muskler er helt afslappede. Du vågner derpå delvist op og kan se, men du kan stadig ikke røre dig eller tale. 

Lær at tyde dine drømme: Se hvordan på Femina.dk

Nu har forskere fra University of Waterloo i Canada påvist, at en videnskabelig forklaring på oplevelsen, kan gør folk mere trygge efterfølgende, hvor en overnaturlig forklaring i stedet skræmmer folk yderligere. Det skriver LiveScience.com

Få en persoling drømmetydning af Lene, som har mere end 30 års erfaring 

Død og dæmoner

Der hersker mange myter om søvnparalyse, netop fordi folk måske ikke føler, de kan trække vejret undervejs, og fordi de føler tilstedeværelsen af noget andet tæt på sig, fordi de hallucinerer. Myterne går bl.a. på, at det er en dæmon, der er til stede i rummet, eller at paralysen er et varsel om snarlig død.

I undersøgelsen indgik 293 personer, og de der rapporterede, at de mente, at hændelsen var overnaturlig, var også dem, der var mest bange efterfølgende.

De personer, der mente, at der måtte lægge en naturlig forklaring til grund, var imidlertid mere afklarede med hændelsen.  

Forskerne har fastlagt, at det er to neurotransmittere i hjernen, GABA og glycine, der er den videnskabelige forklaring på, at paralysen opstår. Desuden menes fænomenet at være aldeles ufarligt.

Sådan tyder du dine sexdrømme: Se mere på Q.dk

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.