Cheføkonom: Spareiver kan give bedre velfærd

Det er ikke nødvendigvis et problem, at kommunerne bruger langt færre penge, end de har budgetteret med. Det mener cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen.
Kommunerne brugte 2,3 milliarder mindre end de måtte i 2014. Blandt andet bliver der sparet på daginstitutionsområdet. Men færre offentligt ansatte behøver ikke være lig med et dårligere offentligt serviceniveau, mener cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen.
Kommunerne brugte 2,3 milliarder mindre end de måtte i 2014. Blandt andet bliver der sparet på daginstitutionsområdet. Men færre offentligt ansatte behøver ikke være lig med et dårligere offentligt serviceniveau, mener cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen. Preben Madsen, Scanpix/arkiv

Avisen.dk kunne i dag fortælle, at kommunerne brugte 2,3 milliarder mindre end de havde budgetteret med i 2014. Penge der kunne omsættes til flere tusinde ekstra varme hænder i form af eksempelvis flere hjemmehjælpere eller pædagoger.

LÆS OGSÅ: Kommuner sparer penge op: Kunne ansætte 5.000 pædagoger

Men ifølge Mads Lundby Hansen, cheføkonom og vicedirektør i tænketanken Cepos, kan det godt være positivt, at kommunerne er økonomisk påpasselige.

- Mindre-forbruget kan jo på et tidspunkt anvendes på lavere skat og afgifter. Dermed får familierne mulighed for at øge deres private forbrug, og samtidig bliver det mere attraktivt at arbejde ekstra, og det øger vækstpotentialet i dansk økonomi, siger han.

Mere produktive

Han er enig i, at kommunernes afdæmpede forbrug handler om, at de bliver sanktioneret, når de overskrider budgettet og derfor kører med en vis sikkerhedsmargin.

Men hvor fagforbund beklager, at kommunerne dræner velfærden med deres spareiver, så mener Mads Lundby Hansen, at man skal passe på med at sætte lighedstegn mellem antallet af offentligt ansatte og det offentlige serviceniveau.

- De færre offentligt ansatte behøver ikke være ensbetydende med dårligere offentlig service. Der er nemlig mulighed for at produktiviteten er øget, så man får den samme eller bedre service med færre medarbejdere, siger Mads Lundby Hansen og peger på, at det var en af konklusionerne fra produktivitetskommissionen.

Opråb i Randers

I Randers oplever man dog ikke, at færre medarbejdere giver bedre service. I hvert fald ikke på daginstitutionsområdet. Pædagoger og tillidsmænd har netop sendt et fælles opråb til politikerne, hvori de peger på massive problemer med at give nærvær og omsorg til børnene efter besparelser på området.

LÆS OGSÅ: Spareiver i Randers: Fyldte bleer og ulykkelige småbørn

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.