Chefer er fantastiske til deres job - synes de selv

Der er stor forskel på, hvordan cheferne vurderer sig selv, og hvordan de bliver vurderet af deres ansatte.
"Jeg har bare helt styr på det!". Chefer har en tendens til at overvurdere sig selv - i hvert fald når man sammenligner med de ansattes vurdering.
"Jeg har bare helt styr på det!". Chefer har en tendens til at overvurdere sig selv - i hvert fald når man sammenligner med de ansattes vurdering. Foto: Scanpix / Modelfoto

Spørger man cheferne selv, klarer de jobbet som leder glimrende. Men spørger man deres medarbejdere, får man et lidt andet svar. Det er konklusionen på en ny spørgeskemaundersøgelse, som forskere fra statskundskab ved Aarhus Universitet har foretaget blandt 541 danske chefer i det offentlige og deres i alt godt 8.000 medarbejdere.

Det skriver DJØF-bladet.

Cheferne er blevet spurgt, hvorvidt de lever op til en række lederegenskaber - for eksempel sørger for at rose ansatte, som gør det godt, og at gøre fremtidsvisioner konkrete for medarbejderne. På alle parametre vurderer lederne sig selv højere end vurdering fra medarbejderne.

Gode intentioner drukner i hverdagen

Det er der flere forklaringer på, lyder det fra forskerne.

- Det kan du godt tage som et tegn på, at cheferne overvurderer sig selv. Du kan også se sådan på det, at nogle ­medarbejdere ikke opdager den ledelse, der rent faktisk sker, siger Christian Bøtcher Jacobsen, som er en af forskerne bag undersøgelsen, til DJØF-bladet.

En del af chefens rolle er nemlig ikke særlig synlig for de ansatte, forklarer han.

Samtidig vurderer cheferne ofte sig selv ud fra de intentioner, de har - men i en presset hverdag er det ikke sikkert, disse intentioner bliver ført ud i livet.

Endelig handler det også om, at mennesker generelt har en tendens til at overvurdere sig selv, lyder det fra forskerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.