På polske plader

Chef til Jakub: Arbejd hurtigere eller bliv sendt hjem

I skal arbejde hurtigere, ellers bliver I sendt hjem. Sådan var beskeden til polske Jakub og hans landsmænd i et byggesjak. Som så mange andre polakker er de i Danmark blevet truet med fyring.
Skynd jer eller få en fyreseddel. Sådan var beskeden til polakker, der er ved at bygge metro i København.
Skynd jer eller få en fyreseddel. Sådan var beskeden til polakker, der er ved at bygge metro i København. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Scanpix.

Der kan være en barsk tone på en byggeplads. Men for mange polakker er tonen ekstra slem. De får nemlig den ubehagelige besked, at de bliver fyret, hvis de ikke gør, som chefen ønsker.

Det kan 27-årige polak Jakub Szwarc tale med om. Han har prøvet at gå rundt med en trussel om fyring hængende over hovedet.

Den grimme oplevelse deler han med mange andre polakker i Danmark. Så mange som hver tredje af polakkerne har oplevet en chef, der truer med fyring, viser ny undersøgelse.

Jakub Szwarc arbejder på byggeriet af den nye del af metroen i København. Forrige år var han ansat hos det  irske vikarbureau Atlanco. Her oplevede han sammen med et sjak af landsmænd en irsk chef, der ikke holdt sig tilbage med trusler.

- Der var en af de irske managers, som flere gange undervejs i byggeriet spurgte: "Hvorfor er I ikke færdige med den opgave endnu? I skal arbejde hurtigere. Hvis I ikke kan finde ud af det, så sender vi jer hjem og finder nogle andre", beretter Jakub Szwarc.

Han arbejdede sammen med sine kolleger med at binde jern. Det vil sige gøre armeringsjern klar til, at der kom beton over.

- Vi satte ikke tempoet op på grund af presset fra manageren. Men rart var det ikke, fortæller Jakub Szwarc.

Farligt at brokke sig

Det lå i luften hos Atlanco, at polakkerne skulle indordne sig, hvis de ikke ville have et spark bagi.

- Hvis en kollega stillede for mange spørgsmål og brokkede sig til en manager, så risikerede han at miste sit arbejde, fortæller Jakub Szwarc.

Og selvom en fyring normalt ikke er helt ukompliceret på det danske arbejdsmarked var der klare metoder til at få de genstridige østeuropæere ude af vagten, siger Jakub Szwarc.

- Det skete for eksempel på den måde, at kollegaen rejste hjem på ferie i Polen. Der fik han så ud af det blå besked om, at der i hvert fald ville gå to måneder, før der var arbejde til ham igen.  Det var helt tydeligt et forsøg på at presse folk, fortæller han.

Der var andre kedelige forhold ved Atlanco. Det fandt fagbevægelsen og blandt andre polakkerne ud af i 2014.

- Atlanco gav os mindre i løn end aftalt, og vi fik ikke betaling for overtid. Det gjorde os vrede, for vi følte os snydt, beretter Jakub Szwarc.

Atlanco findes ikke mere som virksomhed i Danmark, derfor kan Avisen.dk ikke få en kommentar fra selskabet.  Men mens Jakub Szwarc arbejdede der, kom det frem i flere medier, at Atlanco havde forfalsket medarbejderes underskrifter og sortlistet folk, der var aktive i fagbevægelsen.

Virksomhed smidt ud

I efteråret 2014 smed Metroselskabet Atlanco ud af metrobyggeriet. Og det var Jakub Szwarc glad for. Han arbejder nu for et et andet firma med at bygge metro i København. Her bliver man ikke truet med fyring, fortæller han.

- Nu har jeg fået ordnede forhold, og jeg vil gerne fortsætte med at arbejde i Danmark, siger han, og uddyber:

- Lønningerne er gode sammenlignet med Polen. Og min kæreste er gravid, og vi vil gerne have, at barnet skal vokse op i Danmark, hvor levestandarden er bedre.

På polske plader Ugebrevet A4 og Avisen.dk beretter sammen med Fagbladet 3F i den kommende tid om virkeligheden for polske arbejdere i Danmark. Baggrunden er den hidtil mest omfattende undersøgelse af polakkers liv i Danmark.
Polsk avisbud i Danmark: "Jeg tjener 320.000 kroner om året"
UGE 30: Polske Hubert vil nu bo her fast: ’Jeg græd, da jeg første gang hørte om Danmark'
A4: Polakker snydes i stor stil
Polakkerne er kommet til Danmark for at blive

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.