Chef på metroen: "Jeg får ham der til at kneppe dig i røven"

Italiensk topstyring kolliderer med danske traditioner for samarbejde og konstruktiv dialog. To fagforeninger giver deres bud på, hvor skoen trykker hos metrobyggeriets hovedentreprenør, der igen er involveret i en sag om vold mod ansatte.
Byggearbejdere er vant til en grov omgangstone, men under Københavns gader er stemningen så ondskabsfuld, at selv erfarne byggefolk siger fra.
Byggearbejdere er vant til en grov omgangstone, men under Københavns gader er stemningen så ondskabsfuld, at selv erfarne byggefolk siger fra. FOTO: Polfoto/Per Folkver

- Jeg får ham der til at kneppe dig i røven, og så bliver du sparket om bord på den næste flyvemaskine!

Sådan har en utilfreds chef ifølge en rapport fra Arbejdstilsynet råbt til en medarbejder i Copenhagen Metro Team (CMT).

Eksemplet er et af mange på et benhårdt psykisk arbejdsmiljø i og omkring den italienske hovedentreprenør på metrobyggeriet.

Som Avisen.dk i dag kan afsløre, er en højtstående byggeleder fra CMT nu politianmeldt for grov vold mod en portugisisk betonarbejder, angiveligt fordi han satte spørgsmålstegn ved byggelederens kritik af arbejdet.

Læs også: Metro-chef anmeldt for rå vold: Ansat spiddet med søm

Ifølge fagforeningen 3F er den pågældende byggeleder berygtet blandt metroarbejderne for et særligt voldsomt temperament, men skideballer og trusler er en del af hverdagen i den københavnske undergrund.

- Der er et frygteligt psykisk arbejdsmiljø. Vi har en forholdsvis barsk omgangstone i byggeriet. Men når garvede jord- og betonere med 30 års erfaring siger, at det ikke holder, så er den altså gal, siger Jens Kirkegaard, der er formand for Byggegruppen i 3F BJMF.

Skrubhysterisk ledelse

Der er kun få danske byggearbejdere ansat på metroen, men i takt med, at flere udenlandske byggefolk melder sig ind i danske fagforeninger, har 3F fået større indsigt i problemerne.

- CMT er super topstyret og meget italienske i deres ledelsesstil. Det vil sige, at de er skrubhysteriske og ikke anerkender faglighed blandt dem, der står med værktøjet i hånden, siger 3F-konsulent Michael Severinsen, der er i daglig kontakt med metroarbejderne.

Læs også: Metro-entreprenør: Vi har nultolerance over for vold

CMT er hovedentreprenør, og skal derfor koordinere arbejdet blandt de mange underentreprenører på de i alt 21 metrobyggepladser i København.

Typisk springer sikringen, når nogen siger en overordnet imod eller stiller spørgsmål til en ordre.

- Når en italiensk overordnet kommer og siger, at noget ikke er rigtigt, jamen så er det ikke rigtigt. Og når nogen så påstår noget andet, så er helvede løs, siger Michael Severinsen.

Ni ansatte udsat for fysisk vold

Det er ikke bare nede i tunnellerne, at det kniber med den gode stemning. I sommeren 2013 konstaterede Arbejdstilsynet efter et kontrolbesøg på CMT's hovedkontor i København, at det psykiske arbejdsmiljø var alvorligt udfordret af massivt arbejdspres og mobning.

Endnu værre ser det ud i en arbejdspladsvurdering (APV) foretaget i 2012. Blandt 123 danske og udenlandske ansatte registreres ni tilfælde af fysisk vold, seks tilfælde af trusler om vold, syv tilfælde af sexchikane og 16 tilfælde af mobning.

Ifølge fagforeningen HK it, medie & industri, som repræsenterer flere tidligere og nuværende ansatte i CMT, er ansatte på hovedkontoret underlagt samme 'italienske' ledelsesstil som i tunnelerne.

- Det er enevælde. Ansatte er tyende, som skal makke ret. Gør de ikke det, skal de straffes eller intimideres, siger faglig sekretær Steen Bonde Jensen.

Nultolerance over for vold

Efter Arbejdstilsynets barske kritik har CMT hyret en ekstern konsulent til at forbedre arbejdsforholdene, og ifølge kommunikationschef Jens Munch er der gennemført en ny APV med bedre resultater.

Steen Bonde Jensen mangler endnu at se bevis for, at CMT har rettet op på det psykiske arbejdsmiljø.

- CMT udtrykker en nul-tolerance overfor vold og chikane, men vi kan som udenforstående ikke se, at der er foretaget et eneste tiltag for at sanktionere de medarbejdere, der udsatte kolleger for vold, trusler og seksuel chikane, siger Steen Bonde Jensen.

Læs også: Metro-entreprenør: Vi har nultolerance over for vold

Vold på metrobyggeriet - ved du noget?
  • Staten, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune udgør tilsammen Metroselskabet, som står bag anlægget af 'Cityringen' til 22 milliarder kroner.
  • Det italienske konsortie CMT er hovedentreprenør på metrobyggeriet, som beskæftiger op til 1.500 byggefolk årligt, hvoraf de fleste er udlændinge.
  • Arbejdsulykker og sager om dårligt arbejdsmiljø klæber til byggeriet.
  • Kender du noget til den konkrete voldssag, vold mod andre ansatte eller andre alvorlige problemer med arbejdsmiljøet? Så vil Avisen.dk gerne høre fra dig.
  • Skriv til [email protected]

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.