Chef om knivdræbte Vivi: Var selv skyld i overfald

Det tragiske drab på en ansat på bostedet Lindegården kunne være undgået, hvis den ansatte havde overholdt sikkerhedsregler, lyder det nu fra lederen på bostedet.
En 57-årig sosu-assistent mistede livet, da hun blev stukket ned af en beboer, mens hun var på arbejde på bostedet Lindegården.
En 57-årig sosu-assistent mistede livet, da hun blev stukket ned af en beboer, mens hun var på arbejde på bostedet Lindegården. Foto: Scanpix/arkiv

For 2 måneder siden mistede en 57-årig social- og sundhedsassistent livet, da hun blev stukket ihjel af en beboer på det socialpsykiatriske bosted Lindegården. Nye oplysninger peger på, at drabet kunne have været undgået, hvis en intern sikkerhedsregel var blevet overholdt, skriver Politiken torsdag.

Siden hændelsen i Roskilde 25. marts har debatten især handlet om, at en gruppe borgere på åbne bosteder er så farlige, at de burde være indlagt på psykiatriske afdelinger, hvor de kan blive underlagt tvang, hvis de nægter at tage medicin, og hvor de ikke har let adgang til narkotika.

Politikere og organisationer har krævet flere sengepladser i psykiatrien, så psykotiske og misbrugende personer kan indlægges i længere tid.

Men nu viser det sig, at der op til drabet var et alvorligt brud på sikkerhedsaftalerne i det pågældende hus på Lindegården. Det får Lindegårdens leder til at konkludere, at drabet kunne være undgået.

"Den afdøde medarbejder overholdt ikke de sikkerhedsaftaler, som vi har på stedet. Det er ikke noget, jeg har nævnt tidligere, for jeg ønsker ikke at hænge medarbejderen ud. Hun og familien har betalt den højeste pris", siger centerchef Birger Jacobsen til Politiken.

Medarbejderen var i medicinrummet, da hun blev dræbt. Ifølge reglerne skulle hun have lukket og låst døren bag sig, da hun gik ind, siger Birger Jacobsen. "Det gjorde hun ikke; hun stod med ryggen til den åbne dør, og gerningsmanden gik uhindret ind og stak hende ned bagfra", siger han til Politiken.

Centerlederens udtalelser om brud på de interne regler om at låse medicinrummet kommer oven i Arbejdstilsynets rapport om hændelsen. I rapporten kritiseres det også, at den afdøde medarbejder var alene, skriver Politiken.

Fagforeningen FOA organiserer social- og sundhedsassistenterne. Formand Dennis Kristensen mener, at Lindegårdens centerleder "gør sig til dommer over noget, retssystemet skal afgøre".

"Det er for tidligt at komme med den slags konklusioner. Lederen bør afvente politiets efterforskning og rettens vurdering af materialet. Det siger sig selv, at sikkerhedsregler skal overholdes, men gerningsmanden kunne lige så godt have stået ude foran døren og stukket medarbejderen ned, da hun kom ud", siger Dennis Kristensen til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.