Chef-embedsmand afviser politisk pres

Topembedsmand i Udenrigsministeriet kan ikke genkende beskyldninger om politisk pres om grundlag for Irak-krig
Folketingets medlemmer bliver helt bevidst fejlinformeret af juristerne i ministerierne.  Flere højtstående jurister fortæller i en ny bog, hvordan de leverer juridiske vurderinger med én konklusion til skiftende ministre, mens Folketinget i flere tilfælde har fået den direkte modsatte vurdering.
Folketingets medlemmer bliver helt bevidst fejlinformeret af juristerne i ministerierne. Flere højtstående jurister fortæller i en ny bog, hvordan de leverer juridiske vurderinger med én konklusion til skiftende ministre, mens Folketinget i flere tilfælde har fået den direkte modsatte vurdering. Foto: MIRIAM DALSGAARD/POLFOTO

Den tidligere direktør i Udenrigsministeriet Friis Arne Petersen kan ikke genkende det billede af politisk pres om det juridiske grundlag for Irakkrigen, som anonyme embedsmænd kommer med i den nye bog "Mørkelygte" af journalist Jesper Tynell.

I bogen siger flere embedsmænd, at facit for en lovlig krig på forhånd lå fast "fra højeste sted i regeringen", da embedsmændene skulle vurdere krigsdeltagelse i forhold til folkeretten i 2003.

- Det billede de anonyme kilder angives at tegne kan jeg ikke genkende, skriver Friis Arne Petersen i en mail til Ritzau.

- Tværtimod har der altid været vist stor respekt for, at Udenrigsministeriets juridiske tjeneste skulle have fuld uafhængighed til at analysere og konkludere i deres vigtige arbejde, skriver direktøren i Udenrigsministeriet fra 1997 til 2005, som i dag er ambassadør i Kina.

Udlægningen fra de anonyme embedsmænd står også i skarp kontrast til den daværende VK-regerings forsikringer om, at der var tale om en strengt juridisk vurdering, da Udenrigsministeriet i et afgørende notat konkluderede, at krigen var folkeretsligt lovlig.

Daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) understregede eksempelvis over for Folketinget, at der ikke var tale om "politisk bestillingsarbejde", men om embedsmændenes "ærlige overbevisning".

Reelt var embedsmændenes overbevisning imidlertid, at det var "tydeligt, at det ikke er vandtæt", som en embedsmand siger i bogen, mens en anden siger, at ministeriet var på "tynd is".

- Vi skulle ikke komme og sige, at det ikke kunne lade sig gøre. Og det er klart, at med det i baghovedet så var der ingen tvivl om, hvad facit skulle være, siger en anonym embedsmand i bogen.

Regeringen fik klar besked om denne tvivl, understreger embedsmændene, men det fik hverken Folketinget eller offentligheden at vide, skriver Information.

Jens Elo Rytter, der er professor i forfatningsret på Københavns Universitet, mener, at det ligner reel vildledning af Folketinget.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.