KAOS MED KÆRESTEPENGE

Charlotte fik 37.000 tilbage: Jeg var lige ved at opgive

Hver uge vælger nye kommuner at betale penge tilbage på grund af sagsbehandlingsfejl om kærestepenge. Charlotte Poffler er en af 16, der har fået penge tilbage i Assens. Renterne venter hun på endnu.
- Jeg havde ikke klaret det, hvis jeg ikke havde fået hjælp fra flere på Facebook, og jeg var også ved at opgive flere gange, siger hun.
- Jeg havde ikke klaret det, hvis jeg ikke havde fået hjælp fra flere på Facebook, og jeg var også ved at opgive flere gange, siger hun. Privat

Flere får nu penge tilbage på grund af fejl i sager om kærestepenge. En af dem er Charlotte Poffler. Hun er en af de få, der også får omkring 2.000 kroner tilbage i renter for det år, kommunen har holdt hendes penge tilbage.

Over 19 millioner er der efter det seneste skøn betalt tilbage til arbejdsløse på grund af kommunernes fejl i sager om kærestepenge.

Charlotte Pfoffer og hendes samlever er et af de 16 par, der har fået penge tilbage i Assens Kommune. Nu mangler hun bare at få de omkring 2.000 kroner, som kommunen også skylder hende i renter.

Ingen fest

Efter en serie af klagebreve og slagsmål med både Assens Kommune og Ankestyrelsen fik hun for et par uger siden efterbetalt alle de penge, hun var blevet trukket i kontanthjælp sidste år. 

Men der bliver ingen fest for de 37.000 kroner, der gik ind på hendes konto. De skal i det sorte hul i parrets økonomi. For da hendes samlever blev pålagt at forsørge hende sidste år i januar gik hun 3.000 kroner ned i kontanthjælp hver måned. 

- Jeg fik 5.000 kroner om måneden hele sidste år. Det har været ganske forfærdeligt. Det er halvdelen af, hvad min nevø får i løn, mens han er i lære. Men vi har jo forpligtelser, husleje og medicin. De smertestillende piller kan jeg ikke leve uden, men jeg stoppede med at gå til fysioterapeut for at spare, siger Charlotte Poffler.

Fastlåst seks år i systemet

Egentlig var det Charlotte Pofflers samlever, der begyndte med at klage til kommunen. Den gensidige forsørgelsespligt for samlevende blev indført sidste år i januar, men han ville ikke skrive under på de papirer, de fik fra kommunen med besked om, at han skulle forsørge Charlotte.

Han mener ikke, at han skal forsørge hende, når hun er syg og uden skyld i, at hun ikke kan tage et arbejde. 

- Hvis jeg bare lå på sofaen og ikke gad, ville det være noget andet. Men jeg er syg og har lægepapirer på, at det ikke bliver bedre. Jeg har siddet fast i systemet i seks år på grund af kommunen, siger Charlotte Poffler.

Arbejdsevne: Under tyve minutter om ugen

Hun har gigt i ryggen og blev ved sidste arbejdsprøvning testet til at kunne arbejde to gange ni minutter om ugen, hvis hun skal være effektiv, men har alligevel fået nej til førtidspension. 

Parret fik aldrig svar på hans klage. Og selvom han ikke underskrev papirerne om, at de var samlevende og heller ikke fik brev med en partshøring, som han skal efter forvaltningsloven, så fik de besked om, at han nu havde forsørgelsespligt for hende.

- Det stod bare i brevet, at vi var flyttet ind på samme adresse for 30 år siden, siger Charlotte Poffler.

Skænderi med kommunen

Det er ikke nok ifølge loven til at afgøre, at de to har et ægteskabslignende forhold. Det opdagede Charlotte Poffler gennem nogle grupper for par på gensidig forsørgelsespligt på Facebook

Men de næste måneder gik med at skændes med kommunen om, at de skulle sende hendes klage videre til Ankestyrelsen, hvor hun har ret til at få sin sag behandlet.

Bagefter kæmpede hun videre med Ankestyrelsen, der mente parret havde klaget for sent, fordi kommunen ikke havde sendt hendes kærestes oprindelige klage ind.

- Jeg havde ikke klaret det, hvis jeg ikke havde fået hjælp fra flere på Facebook, og jeg var også ved at opgive flere gange, siger hun.

Det hjalp at gå i lokalpressen

Selv efter de i marts fik medhold fra Ankestyrelsen i, at kommunens sagsbehandling var fyldt med fejl, måtte Charlotte Poffler rykke kommunen for, hvornår de så fik pengene fra sidste år efterbetalt.

Derefter gik hun i gang med at kæmpe for at få renter for det år, kommunen havde holdt pengene tilbage, og fik dem først tilkendt, da hun stod frem i lokalpressen.

Men renterne skulle være kommet ind på hendes konto seneste i går fredag. Det gjorde de ikke.

- Jeg er godt nok træt af det her, siger Charlotte Poffler.

Forstår ingenting

Hun undrer sig også over, at hun har fået pengene udbetalt, selvom det faktisk var hendes samlever, der tabte penge, fordi han skulle forsørge hende.

- Det var også ham, der klagede, men alle brevene er til mig. Jeg forstår slet ikke noget af den gensidige forsørgerpligt, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.