Trin 1: Kend din mousserende vin
Den mest kendte mousserende vintype er den franske Champagne, der som bekendt er opkaldt efter Champagnedistriktet i Frankrig, men der findes mange dejlige bobler fra andre store vinlande. Her er de mest kendte:
Prosecco, Italien
Stammer fra en italiensk by nær Trieste af samme navn og er også en druetype. Den giver tørre mousserende vine og laves ikke nødvendigvis udelukkende på Prosecco-druen (der også kaldes Glera) og kan blandes med for eksempel Chardonnay og Pinot Grigio. Er Proseccoen "frizzante", har den et mindre kulsyretryk og er derfor kun semi-sparkling.
Hvad skal I spise nytårsaften? Her får du opskriften på en enkel og eksklusiv menu til nytårsaften
Champagne, Frankrig
De mest kendte bobler kommer fra det franske vindistrikt af samme navn. Champagne laves af tre druesorter: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier og fås fra brut zéro til doux (se boks med ordforklaringer længere nede på siden)
Asti, Italien
Navnet på den mousserende vin fra Asti-regionen i Italien. Vinen er sød og har en lav alkoholprocent, der gerne er under 8 procent. Er Astien lavet udelukkende på muskatdruer, kaldes den for Moscato d'Asti.
Der skal kransekage til boblerne – på Femina.dk får du en god opskrift på et kransekagetårn
Spumante, Italien
Er det italienske ord for mousserende vin. Svinger mellem noget, der minder om en tør Champagne til Prosecco. Det er en ung og let vin, der enten er brut, seco eller doux (se ordforklaringer længere nede på siden)
Cremant, Frankrig, Luxembourg
Dette navn er betegnelsen for mousserende vine fra Frankrig, der ikke kommer fra Champagne-distriktet. Den fremstilles som Champagne, men koster væsentlig mindre og kommer ofte fra Alsaze og Bourgogne. Mens Alsace laves på Riesling-druen og er let, minder Bourgogne (som ofte laves på Chardonnay) til forveksling om en rigtig champagne. Cremant laves som brut og sec (se ordforklaringer længere nede på siden).
Kransekage kan lave på mange forskellige måder – her er 8 anderledes og lækre opskrifter på kransekage, der kan overraske dine gæster
Sekt, Tyskland, Østrig
Den laves efter samme metode som Champagne og må mange billigere måder som fremstilling på tanke.
Cava, Spanien
Laves med samme metode som Champagne og er ofte på tre druer. Macabeo, Xarello og Parrellada, men kan også være på Chardonnay eller Pinot Noir. Fås som brut, seco eller semi seco (se ordforklaringer længere nede på siden).
Trin 2.: Er den brut eller sec?
Mousserende vine har forskellige sødmegarder, der afgøres af den restsødme, der er tilbage i vinen, når den sættes til salg. Den kan skyldes enten en naturlig restsødme eller tilsat sødme - kaldet "dosage".
Helt tør:
Ultra Brut/Non dosage/Brut Zero - fransk, italiensk
Brut Nature - spansk.
Er en ultratør naturvariant, der er uden tilsat sukker. Sukkerindholdet (naturligt) er på under 3g/l.
Ekstra Brut - fransk, italiensk. Sukkerindholdet er på under 6g/l.
Tør:
Brut - fransk, spansk, italiensk. Er den mest almindelige af de tørre varianter. Sukkerindholdet er lavere end 12g/l.
Halvtør:
Ekstra Dry - internationalt.
Ekstra Sec - fransk.
Ekstra Seco - spansk/italiensk.
Sukkerindholdet er mellem 12-17g/l.
Dry - internationalt
Sec - fransk
Seco - spansk/italiensk
Sukkerindholdet er mellem 17-32g/l.
Halvsød:
Demi sec - fransk
Semi seco - spansk
Er nummeret sødere uden at være decideret sød. Sukkerindholdet er mellem 32-50g/l.
Sød:
Doux - fransk
Dulce/Dolce - spansk/italiensk
Er meget sød. Sukkerindholdet er højere end 50g/l.
Tip: Husk dette, når du køber bobler:
- Betal lidt ekstra - det kan smages!
- Behandl Champagne, som var det en god vin: Servér den i et stort vinglas, slyng den rundt og duft
- En god Cremant de Bourgogne er et godt og billigt alternativ til Champagne
- Vælger du Asti, så brug lidt ekstra penge på den. En god Asti smager nemlig af (rigtig) frugt - skøn, sprød og liflig - og kan blive et hit hos mange.