Cevea-direktør: Venstres kontanthjælpsloft fører til flere fattige

Kristian Weise langer ud efter regeringens nye kontanthjælpsloft.
Venstres beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard fik æren af at præsentere regeringens nye kontanthjælpsloft. Det gjorde han i sidste uge.
Venstres beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard fik æren af at præsentere regeringens nye kontanthjælpsloft. Det gjorde han i sidste uge. Foto: SCANPIX arkiv

Det er noget vrøvl, når Venstre siger, at det for nogen ikke kan betale sig at arbejde.

For alle mennesker vil der være en gevinst ved at få sig et job, skriver Kristian Weise, direktør for tænketanken Cevea.

I et blog-indlæg på Altinget.dk går han i dag i rette med regeringens varslede ændringer i kontanthjælpen. Ændringer, der vil betyde et loft over kontanthjælpen, et krav om 225 timers arbejde inden for et år - samt fratagelse af retten til ferie for kontanthjælpsmodtagere, som har været i systemet i et år.

Men det er ikke vejen frem, mener Kristian Weise:

- Pisk er ikke vejen frem, når det kommer til at få flere ledige i arbejde - tværtimod. Det er jobskabelse og en særlig indsats overfor dem, der er længst væk fra arbejdsmarkedet. Og tro ikke på det, når Venstre gentager, at det ikke kan betale sig at arbejde, skriver Weise.

Han henviser til. at mennesker, som kommer ind i varmen på arbejdsmarkedet, jo alt andet lige har udsigt til stigende løn, en ordentlig pension og udvikling i kompetencer.

Kristian Weise forudser, at Venstres nye kontanthjælpsloft kan få vidtrækkende konsekvenser. Det vil give flere fattige, frygter han:

- Sænkes de sociale ydelser, vil de laveste lønninger følge med ned, sådan som Cevea tidligere har vist i analyser, og som de økonomiske vismænd også har fastslået. Lavere ydelser vil derfor føre til flere fattige familier, uanset om familierne rammes gennem lavere ydelser eller lavere løn, skriver han i blog-indlægget.

Som han ser det, så klipper Venstre med det nye kontanthjælpsloft et stort hul i det sociale sikkerhedsnet. Og de, der rammes, er ifølge Cevea-direktøren familier, som i forvejen er udfordret og ofte kæmper med andre sociale problemer end blot manglende job.

Han peger på, at de økonomiske vismænd netop har understreget, at kontanthjælpsloftet ikke vil øge sandsynligheden for, at flertallet af kontanthjælpsmodtagerne kommer i arbejde. Kun de allermest 'arbejdsmarkedsparate' vil det have betydning for.

Læs hele blogindlægget her

 


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.