Catalonien ændrer valglov i jagt på selvstændighed

Det regionale parlament i Catalonien ændrer lov, der skal bane vejen til en uofficiel uafhængighedsafstemning.
Cataloniens regionale præsident Artur Mas ser frem til, at Catalonien kan holde en ikke-bindende folkeafstemning om selvstændighed den 9. november. (AP Photo/Manu Fernandez)
Cataloniens regionale præsident Artur Mas ser frem til, at Catalonien kan holde en ikke-bindende folkeafstemning om selvstændighed den 9. november. (AP Photo/Manu Fernandez) Foto: Manu Fernandez/AP

Det regionale parlament i Catalonien vedtager en ny valglov, som vil bemyndige dem til at holde en ikke-bindende folkeafstemning om uafhængighed.

Ændringen af valgloven sker samtidig med, at et flertal af Skotlands befolkning har stemt nej til at løsrive sig fra Storbritannien.

Loven blev vedtaget med stemmerne 106 for og 28 i mod.

Lederen i Catalonien, Artur Mas, sagde tidligere fredag, at en catalansk folkeafstemning om at løsrive sig fra Spanien fortsat er på sporet og er "styrket" af folkeafstemningen i Skotland.

Der er dog en markant forskel på Skotland og Catalonien, for den britiske regering og Skotlands lokalregering blev i fællesskab enige om betingelserne for torsdagens folkeafstemning.

I Spanien modsætter regeringen i Madrid sig kategorisk en afstemning og kalder den forfatningsstridig.

Den spanske premierminister Mariano Rajoy har fastslået, at det kun er den spanske centralregering, der har beføjelser til at afgøre om, hvorvidt Catalonien skal holde en folkeafstemning om selvstændighed eller ej.

Catalonien er den rigeste region i Spanien med Barcelona som sit kraftcenter. Der er omkring 7,5 millioner indbyggere i Catalonien.

Den ikke-bindende folkeafstemning om uafhængighed ventes at blive afviklet den 9. november.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.