Carl Holst skal lave politik til arbejdsløse

Den tidligere forsvarsminister, som selv valgte at trække sig, skal desuden sidde i en række udvalg.
Carl Holst (V), tidligere forsvarsminister, skal fremover være kirkeordfører for Venstre.
Carl Holst (V), tidligere forsvarsminister, skal fremover være kirkeordfører for Venstre. Foto: Scanpix/arkiv

Tidligere forsvarsminister Carl Holst har nu sin fremtid på plads i Venstres folketingsgruppe, efter at han 29. september valgte at gå af som minister på grund af en række personsager.

Holst, der blot var forsvarsminister i 93 dage, er Venstres nye kirkeordfører, erfarer Ritzau.

Han får dermed en beskeden ordførerpost set i lyset af den noget tungere ministerpost, han sad på tidligere. Holst erstatter partifællen Louise Schack Elholm som kirkeordfører.

Desuden kommer den tidligere formand for Region Syddanmark ind i Retsudvalget, Nordisk Råd, Social- og Indenrigsudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Grønlandsudvalget samt Børne- og Undervisningsudvalget.

Hvad laver Beskæftigelsesudvalget?

Beskæftigelsesudvalget forholder sig til:

Arbejdsmarkedsforhold, herunder arbejdsretlige spørgsmål, arbejdsløshedsforsikring, ydelser til personer permanent uden for arbejdsmarkedet, en række ydelser, bl.a. folkepension, førtidspension, boligstøtte, børnetilskud, hjælp til betaling af enkeltudgifter efter aktivloven m.m., arbejdsmiljø, arbejdsformidling, delpension, aktiv socialpolitik, dagpenge ved sygdom eller fødsel, internationalt samarbejde om sociale ydelser og social sikring m.v., arbejdsskadesikring, statens tjenestemænd m.v.

Beskæftigelsesministeriet er udvalgets primære ressortministerium. Under Beskæftigelsesministeriet hører bl.a. Arbejdstilsynet, Arbejdsskadestyrelsen, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Arbejdet i udvalget knytter sig først og fremmest til behandling af lovforslag fra beskæftigelsesministeren og beslutningsforslag vedrørende arbejdsmarkedspolitiske spørgsmål og den parlamentariske kontrol med regeringen, særligt beskæftigelsesministeren. Herudover kan udvalget tage relevante arbejdsmarkedspolitiske emner op.

UDVID

Venstres gruppeformand, Søren Gade, udtaler, at Holst selv har bedt om posten som kirkeordfører.

- Jeg har haft en samtale med Carl om, hvad han gerne vil beskæftige sig med, og så har vi ud fra den liste talt med nogle af gruppens medlemmer, og det er forgået i fuldstændig fordragelighed.

- Carl har været ærlig og sagt, at han i respekt for dem, der havde ordførerskaber, ikke ville ind og skabe misnøje i en folketingsgruppe, men de medlemmer, jeg har talt med, har været utrolig kollegiale over for Carl, siger Søren Gade til Ritzau.

- Der har været forståelse for og enighed om de ting, han har fået. Ingen kan føle sig kørt over i denne proces, og det har været vigtigt for Carl.

- Som gruppeformand skal jeg sørge for, at der er en god stemning i gruppen, og det ville der ikke have været, hvis nogen følte sig tvunget til at afgive noget. Så det er ikke sket, lyder det fra Søren Gade.

Forud for Holsts afgang som forsvarsminister var der gået tre måneder, som næsten konstant var præget af personsager.

Først var der sagen om Holsts eftervederlag fra Region Syddanmark til mere end 800.000 kroner og senest mistanken om, at han har brugt en embedsmand i sin personlige valgkamp. Sidstnævnte sag er endnu ikke afsluttet.

Trods rollen som kirkeordfører, der normalt ikke fylder meget i mediebilledet, får Holst rigeligt at se til, vurderer Søren Gade.

- Carl er et dygtigt politisk menneske, der kommer fra Region Syddanmark, men han har jo ikke folketingserfaring.

- Så med de udvalg her bliver der ikke meget stilhed omkring ham. Han bliver kastet ind med det samme, siger Søren Gade med henvisning til Holsts mange år i politik, men uden for Christiansborgs mure.

Søren Gade er enig i, at hvervet som kirkeordfører betyder, at Holst næppe skal udtale sig i medierne hver dag, men gruppeformanden tilføjer, at kirkeområdet "trods alt er noget, der fylder en del i Venstres bagland, hvis man kigger historisk på det".

Holst blev afløst af Peter Christensen som forsvarsminister. Peter Christensen blev ikke genvalgt til Folketinget i juni.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.