Canada melder sig ind i krigen mod IS

Et splittet parlament har stemt for at sende canadiske kampfly til Irak. Landet støtter ikke med landstyrker.
Medlemmer af det canadiske parlament fredag, efter at premierminister Stephen Harper havde holdt sin tale for at støtte krigen mod Islamisk Stat militært. Hans regeringsforslag er nu vedtaget. Arkivfoto.
Medlemmer af det canadiske parlament fredag, efter at premierminister Stephen Harper havde holdt sin tale for at støtte krigen mod Islamisk Stat militært. Hans regeringsforslag er nu vedtaget. Arkivfoto. Foto: Adrian Wyld/AP

Seks kampfly og to overvågningsfly fra Canada skal sætte kurs mod Irak, efter at landets politikere har stemt for at sende kampfly og militært personale til Irak for at bekæmpe den militante gruppe Islamisk Stat (IS).

157 stemte for forslaget, mens 134 var imod, skriver det canadiske CBC News.

Dermed slutter Canada sig militært til den internationale koalition, der bekæmper Islamisk Stat fra luften i Irak og Syrien. Dog vil de canadiske aktioner kun foregå i Irak, ligesom Danmark har vedtaget.

Der er samlet tale om seks såkaldte CF-18 jagerfly og to CP-140 overvågningsfly. Derudover skal 600 militære medarbejdere udstationeres i området. Disse kommer dog ikke i kamp på jorden, lyder det.

Efter planen slutter canadierne sig til koalitionen i op til seks måneder.

Canada har tidligere sendt specialsoldater til Irak for at rådgive og assistere landets sikkerhedsstyrker. Premierminister Stephen Harper har også før varslet, at landet muligvis ville opjustere den canadiske antiterror-indsats efter konkrete trusler fra IS.

Den amerikansk-ledede indsats mod IS har siden august udført luftangreb i både Irak og Syrien.

Med i koalitionen er også arabiske lande som Bahrain, Jordan, Qatar, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.

Danmark har sendt seks F-16-jagerfly af sted. Det samme har Belgien.

Også Frankrig, Storbritannien, Australien og Holland har givet mandat til at angribe den militante gruppe i Irak fra luften.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.