Canada indfører aktiv dødshjælp

Aktiv dødshjælp bliver først tilladt om et år i det nordamerikanske land, da domstol ønsker helt nyt regelsæt fra lovgiverne.
Næste år kan patienter, der lider af en uhelbredelig sygdom - uanset om den er dødelig eller ej - få aktiv dødshjælp i det nordamerikanske land.
Næste år kan patienter, der lider af en uhelbredelig sygdom - uanset om den er dødelig eller ej - få aktiv dødshjælp i det nordamerikanske land. Foto: BUUR GUNVALD SEBASTIAN/POLFOTO

Canadas højesteret har omstødt et forbud mod aktiv dødshjælp med det forbehold, at såkaldt "læge-assisteret selvmord" kun er lovligt, når patienter lider af en uhelbredelig sygdom.

Fredagens afgørelse fra højesteret i Ottawa bliver indført med et års respit, da domstolen dermed vil give lovgiverne chance for at vedtage et helt nyt regelsæt på det kontroversielle område.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters fremgår det af dommen, at patienter ikke nødvendigvis skal være døende, for at man kan tilbyde aktiv dødshjælp.

Debatten om aktiv dødshjælp har kørt over hele verden, men det er kun en håndfuld vestlige lande, som har taget skridtet og nedfældet et ja til den omstridte praksis i loven.

Dommen er relateret til en sag rejst af to canadiske kvinder med invaliderende sygdomme. Begge kvinder er i dag døde.

Den ene af kvinderne, Kay Carter, rejste til Schweiz for at få hjælp til at tage sit eget liv. Aktiv dødshjælp er lovligt i Schweiz - og blandt andet i flere delstater i USA.

Parlamentet kan omstøde dommen, men det ventes ikke at ske.

Aktiv dødshjælp blev forbudt i Canada i 1993, men lige siden har der været pres for en lovliggørelse.

Religiøse grupper i landet har kritiseret aktiv dødshjælp, men også handicapforbund har talt imod med et argument om, at folk med handicap kan føle sig mere sårbare, hvis man gør det lettere at tage folks liv.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.