Cæcilie Norby: Jeg havde ikke et ønske om at få børn

Sangerinden var ved at gå i panik over en graviditet, da hun altid har haft behov for den personlige frihed.
Cæcilie Norby er 50 år og er internationalt kendt som både jazz- og rocksangerinde. Hun fik sit gennembrud i bandet OneTwo.
Cæcilie Norby er 50 år og er internationalt kendt som både jazz- og rocksangerinde. Hun fik sit gennembrud i bandet OneTwo. SCANPIX arkiv

Sangerinden Cæcilie Norby havde aldrig selv tænkt tanken om at få børn, og selvom hun var 35 år, var hun faktisk slet ikke skruk. Men hendes mand, Lars, ville meget gerne være far.

’Mine forældre var meget bedsteforældre-skruk, men jeg kunne slet ikke forlige mig med tanken, da Lars bragte det på bane. Jeg havde intet imod børn, men havde overhovedet ikke et ønske om at få nogen selv. Skulle det være, ville jeg helst have et femårigt barn, for jeg gad ikke alt det med baby, børnehave og bussemænd,’ siger hun i et interview med SØNDAG.

Cecilie Beck siger nej til flere børn. Læs hvorfor i SØNDAGs interview

Graviditet og panik

Cæcilie Norby blev dog overbevist, og hun blev meget hurtigt gravid.

’Det gik jeg helt i panik over. Jeg dulmede min angst ved at sige til mig selv, at jeg jo kunne få en abort inden for de første 12 uger, men tiden gik, og da det var for sent at få en abort, gik jeg i panik igen, for så havde jeg ingen bagdør. Jeg har altid brug for at have en bagdør til friheden,’ siger hun.

De kommende forældre boede i hvert sit land, og Cæcilie Norby tvivlede faktisk på deres forhold. Hun var ikke glad. Men graviditeten forløb godt.

’Jeg var også vild med at være gravid, men gik i panik igen i slutningen af graviditeten og ville ikke føde. Jeg insisterede på at få kejsersnit, men det kunne jeg ikke få uden en god grund, og da vandet gik tre uger for tidligt, fødte jeg helt naturligt. Det var en vidunderlig fødsel, der varede fire timer,’ fortæller hun til SØNDAG.

Mia Lyhne om at være alenemor: Ville ønske at vi havde været to

Den største gave at blive mor

At blive mor var slet ikke, som sangerinden havde troet. Det var slet ikke så hårdt, som mange ellers havde talt om, og hun ser hver dag med Asta på 14 år som en gave. Der er dog en ting, der bekymrer hende i dag.

’Da hun var fire år, kiggede hun en dag på mig og spurgte, om jeg mon var ti år ældre end hende. Da jeg skulle sige, at jeg var hele 36½ år ældre end hende, gik jeg igen i panik over det faktum, at vi ikke får så mange år sammen, som hvis jeg havde været en yngre mor,’ genfortæller Cæcilie Norby.

Asta har gennem sin opvækst haft stor glæde af Lars’ børn, der i dag er 20, 23 og 25 år. Hun gik i to børnehaver, en svensk og en dansk, og er helt naturligt blevet tosproget. Og hun fik seks gode år med sin morfar.

’Min far var på et behandlingshjem, da jeg fortalte ham, at jeg var gravid. Vi stod udenfor, og han gav sig til at tudbrøle, da han fandt ud af, at der kom børnebørn. Han drak ikke en dråbe alkohol siden den dag. Det var, som om visheden om, at han skulle være morfar, var ekstra motiverende for, at han skulle holde sig ædru, og det gjorde han virkelig, siger hun til SØNDAG.

Af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.