Byldepest i Europa: Det var ikke rottens skyld

Hovedansvaret for Den Sorte Døds udbredelse i Europa i 1347 ligger ikke hos rotten. Studier viser, at købmænd fra Asien kom med sygdommen.
Rotten har fået skyld for at sprede pest i Europa, men faktisk burde asiatiske købmænd have skylden.
Rotten har fået skyld for at sprede pest i Europa, men faktisk burde asiatiske købmænd have skylden. Foto: Colourbox

Udbredelsen af Den Sorte Død er ikke så sort/hvid, som vi hidtil har troet. Nye studier viser, at klimaforandringer i Asien skabte lukrative vilkår for at sprede pest fra rotte til husdyr til menneske.

Samme rugekasse for sygdommen var ikke tilstede i det europæiske klima. Derfor mener forskere nu, at det var mennesker, og ikke rotter, som bragte sygdommen fra Asien til det europæiske kontinent, skriver Videnskab.dk.

»For at udbrede sygdommen i Europa gennem rotter, skulle vi have haft varme somre og ikke for meget nedbør. Vi har set på det brede spektrum af det klimatiske indeks, og der er ingen sammenhæng mellem vejret og forekomsten af pest i Europa,« siger professor ved Oslo Universitet, Nils Chr. Stenseth, der står bag de nye resultater.

Han har sammen med sine kollegaer analyseret 7711 historiske beskrivelser af pestudbrud i Europa og efterfølgende sammenlignet dem med analyser af træers træringe, der matcher tid og sted for de forskellige udbrud.

Resultaterne viste, at den europæiske rotte umuligt kan have været smittebærer af sygdommen.

Læs mere på Videnskab.dk: Verdens første fleksible implantat får lamme rotter til at gå igen.

Helt anderledes så det dog ud, da forskerne flyttede fokus mod øst.

»Da vi analyserede klimadata fra Centralasien, fandt vi en klar sammenhæng mellem et pestfremmende klima i Centralasien og forekomsten af pest i Europa 12 til 15 år senere,« siger Nils Chr. Stenseth.

Resultaterne passer med, at udbruddene i Europa ofte startede i havnebyer ved Sortehavet og Middelhavet. Disse byer var netop værtsbyer for skibe fra Asien, hvor købmænd kom for at sælge blandt andet silke, the og krydderier.

Læs mere på Videnskab.dk: Pest fra gamle dage truer med comeback

Næste skridt i jagten på Den Sorte Døds hovedansvarlige er nu at undersøge DNA-materialet fra mennesketænder, der har tilhørt pestsyge fra forskellige tider og steder.

Hvis det viser sig, at der var forskellige pesttyper, som kom fra Asien i bølger, forventer forskerne, at der vil være relativ stor forskel mellem DNA'et i de forskellige tænder.

Ifølge Nils Chr. Stenseth vil det komme til at betyde, at historien om en af de mest grusomme og dødelige epidemier skal omskrives.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Sex beskytter planter mod skadedyr:

Nu kan forskere styre rotters hukommelse

Portrætter er verdens 12 farligste bakterier

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.