Bvadr: Derfor må du ikke bruge varmt vand til madlavning
Du har sikkert tit fået at vide, at du skal lave mad i koldt vand, men ved du hvor koldt vandet skal være?
Der er en grund til, at du altid har fået at vide, at du skal bruge kold vand til madlavning.
Der er en grund til, at du altid har fået at vide, at du skal bruge kold vand til madlavning. Scanpix arkiv


Dine forældre, din bedstemor eller hjemkundskabslærer har sikkert fortalt dig, at du skal tage vand fra den kolde hane, når du forbereder mad, og måske falder det dig helt naturligt nu. Det er en rigtig god køkkenvane, men efterhånden har rigtig mange mennesker glemt, hvorfor de laver mad med koldt vand – og hvor koldt vandet skal være.

Se 5 køkkentips for dummies på Magasinetmad.dk

Varmt vand giver bakterier i maden
Forklaringen er, at varmt vandhanevand opløser bakterier i vandrørene, som kommer med ud i dit madlavningsvand.

- Varmt vand fra hanen kan opløse de kemiske forbindelser, der er i vandhanen. Det kan også opløse mikrobiologien omkring mundingen, og på den måde overføre nogle ting, som man nødigt vil have ned i maden, hvis man skal spise den med det samme. Det er derfor, vi anbefaler det kolde vand, forklarer centerleder, Gitte Gross, for Det Nationale Videnscenter for fødevarer og sundhed til videnskab.dk.

Æggeskal i dejen? Tricket du skal kende: Se det på Magasinetmad.dk

Kan medføre Legionærsyge
Legionella-bakterierne er nogle af de bakterier, der kan finde vej til din mad, hvis du bruger lunkent eller varmt vandhanevand. De fører til Legionærsyge, som rammer omkring 100 danskere hvert år. Symptomerne er de samme som ved en influenza, men sygdommen kan også medføre diaré, tør hoste og brystsmerter, og sygdommen udvikler sig til en lungebetændelse. Ifølge Statens Serum Institut er dødeligheden på omkring 15 % af de indlagte, men langt de flest bliver sunde og raske igen.

Den rette vandtemperatur
Bakterierne kan ikke overleve i kogende vand, så hvis du ved, at det lunkne vand kommer over kogepunktet, behøver du ikke frygte bakterierne, men skal vandet bruges til for eksempel dampning eller til at skylle salat, så skal du bruge koldt vand fra vandhanen – og det betyder under 12 grader. I det hele taget er du på den sikre side, hvis du holder dig til det, som din mor, far, bedstemor eller hjemkundskabslærer engang lærte dig.

Lækkersulten – prøv brownie i en kop: Se, hvordan du laver den på 10 minutter, på Magasinetmad.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.