Af Line Sølvhøj Johansson, Mad & Bolig, Aller Media
Vil du ikke risikere at ende op med en bunkefuld overskynde påskeretter, men samtidig sikre dig, at der er mad nok, skal du tænke kreativt i køkkenet. Du kan nemt og med bare en smule snilde trylle lækre retter frem til post-påskedagene.
Nethe Plenge, kogebogsforfatter og rådgiverpanelmedlem hos forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, giver her idéer til, hvordan du kan undgå madspild og lave nye sjove retter af påskens restemad.
Mangler du idéer til madlavning? Følg 11 inspirerende madprofiler på Instagram – se hvem på madogbolig.dk
Det overskydende brød fra påskebordet
Har påsken budt på en traditionel påskefrokost, er du måske brændt inde med brød, hvor udløbsdatoen nærmer sig. Nethe Plenge råder til, at du oliedrypper, krydrer og rister brødet, og bruger det i og på salater. Alternativt kan du opbløde brødet og bruge det i en ny brøddej eller fryse det ned i mindre portioner.
Er du vild med bagerens jordbærkage, så lav den selv! Få opskriften på madogbolig.dk
Nyt liv til silden
Pølser, skinke og andet kødpålæg fra påskebordet kan passende bruges som strimler i kolde salater dagene efter påske, eller ristes med i en omgang biksemad. Nethe Plenge foreslår også, at du hakker kødpålægget og blander det sammen med en lille smule mayonnaise, som slagterne gør i deres skinkesalat.
Dræner du de marinerede sild fra påskebordet, kan de skæres ud i små tern og fortsætte i en sildesalat med for eksempel karry, æbletern, løg og mayonnaise. Har du overskydende fiskefileter, kan de genopvarmes i ovn eller mikroovn og blive indholdet i en rugbrødsandwich med for eksempel grøn salat, tynde skiver asier og æblestykker.
Har du rejer tilovers? Se, hvordan du kan lave lækre småretter med rejer på madogbolig.dk