Bundskraber: Denne landsdel er dårligst til at tage lærlinge

Der kan opstå stor mangel på håndværkere i Region Sjælland, viser ny rapport. Men det er også virksomhederne på Sjælland, der er dårligst til at tage lærlinge.
Store byggeprojekter på Sjælland kan mangle håndværkere. Men netop de sjællandske virksomheder er dårligst til selv at tage lærlinge.
Store byggeprojekter på Sjælland kan mangle håndværkere. Men netop de sjællandske virksomheder er dårligst til selv at tage lærlinge. Foto: Mads Nissen, Scanpix

Region Sjælland kan se frem til op mod 58.000 arbejdspladser som følge af megainvesteringer i offentligt byggeri. Der skal blandt andet opgraderes jernbaner, opføres ny Storstrømsbro og bygges tunnel under Femern.

Man risikerer dog, at der slet ikke er uddannede håndværkere nok i regionen, viser en ny rapport. Men det er til dels virksomhedernes egen skyld, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Sammenlignet med andre landsdele er det nemlig netop Sjælland og København, der er dårligst til at tage lærlinge, viser en analyse fra rådet.

Mens 29 procent af virksomhederne i Nord- og Vestjylland tager lærlinge, gælder det kun for 23,7 procent af de østsjællandske virksomheder og 25,6 procent af de syd- og vestsjællandske virksomheder. Kun virksomheder med mindst fire ansatte og mindst én faglært er med i analysen.

Uddanner selv arbejdskraften

- Virksomhederne uddanner jo deres egen arbejdskraft, og vi kan se, at de sjællandske virksomheder faktisk er dårligst til at tage lærlinge, siger Mie Dalskov Pihl, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

På den måde bærer virksomhederne selv en del af ansvaret, hvis ikke de kan finde faglærte.

- De virksomheder, der tager lærlinge, er med til at løse problemet, for vi kan se, at lærlingene bliver i virksomheden efter uddannelsen, siger Mie Dalskov Pihl.

Væksthus: Efteruddannelse til flere

Manglen på faglærte kan dog også skyldes, at de unge fravælger at blive faglærte. Det forklarer Mads Váczy Kragh, direktør for Væksthus Sjælland, som rådgiver regionens virksomheder.

- En del af problemet skyldes, at der er faldende optag på erhvervsskolerne. Men der er også virksomheder, som kan blive bedre til at se, hvad de selv kan gøre for at uddanne den arbejdskraft, de får brug for i fremtiden, siger Mads Váczy Kragh.

Skal Sjællands mangel på faglærte løses, er det dog ikke nok at få flere unge til at vælge erhvervsskoler. Flere af de lidt ældre ufaglærte kan nemlig have gavn af et svendebrev.

- Erhvervsskolerne er meget opsatte på at efteruddanne dem, der er ufaglærte i dag. Det kan være med forløb, hvor man uddanner sig samtidig med at man passer sit job i en virksomhed, forklarer Mads Váczy Kragh, direktør i Væksthus Sjælland.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.