Bulgarske Nikola styrtede fem meter ned fra tag: "Vi finder os i meget for at beholde jobbet"

'Vi bliver budt opgaver, som danskerne ikke bliver budt. Og vi finder os i det.' Sådan siger bulgarsk byggearbejder. Han er en af de mange udlændinge, som er kommet alvorligt til skade under arbejde i Danmark.
"Det gjorde meget ondt i min arm. Og jeg var alene." Det fortæller bulgareren Nikola Atanasov fra den gang, han under arbejde faldt ned og brækkede armen. Udlændinge kommer mere til skade end danskere, viser undersøgelse.
"Det gjorde meget ondt i min arm. Og jeg var alene." Det fortæller bulgareren Nikola Atanasov fra den gang, han under arbejde faldt ned og brækkede armen. Udlændinge kommer mere til skade end danskere, viser undersøgelse. Privatfoto.

- Det virker som om, at reglerne for os udlændinge og danskerne ikke er ens. Vi får opgaver, som danskerne ikke bliver budt. Og vi finder os i det, for det er meget vigtigt for os at have et arbejde og tjene penge. Det er jo derfor, vi er kommet hertil.

Sådan siger den 28-årige bulgarer Nikola Atanasov. Han er er en af de mange udlændinge, der har været ude for en alvorlig ulykke under arbejde i Danmark. En ny videnskabelig undersøgelse viser, at udlændinge oftere får skader på jobbet end danskere.

Faldt ned fra tag

For Nikola Atanasov gik det galt en dag i april 2014, da han arbejdede ved Otterup nord for Odense. Her skulle han tage asbest-tagplader af en lade.

- Jeg skulle netop til at klikke mig fast på min sikkerhedsline. Ja, jeg plejer faktisk at være den, der går og husker de andre på at bruge sikkerhedsline. Men så mistede jeg balancen og faldt. Der var vel en fire-fem meter ned, fortæller Nikola Atanasov, og fortsætter:

- Da jeg lå på jorden, gjorde det meget ondt i min arm. Jeg var alene, og heldigvis var jeg ved bevidsthed. Så jeg fik fisket min mobil frem og fik ringet til firmaet, så de kunne komme og hente mig. De kørte mig til skadestuen i Odense.

Hans højre arm var brækket både ved albuen og håndleddet. Senere har han måtte igennem hele tre operationer og går nu og sunder sig efter den seneste. Ind i mellem har han haft arbejde med at rive bygninger ned og udbedre drivhuse på Fyn. 

En dansker ville sige nej

Nikola Atanasov har indtryk af, at udlændinge nogle gange blive presset ud i farlige situationer.

- På et tidspunkt blev jeg og nogle kolleger bedt om at gå op på taget af et drivhus. Det var smadder farligt, men vi gjorde det alligevel. Vi ville ikke have, at chefen skulle blive sur og fyre os, siger Nikola Atanasov, og fortsætter:

- Hvis man havde sagt til nogle danskere, at de skulle op på det drivhus, så havde de sagt: ’Nej. Det er forbudt at arbejde på den måde!'

Han oplever som udlænding et vist pres.

- Vi bliver ansat med en forventning om at kunne arbejde rigtig meget uden at være til besvær. Og vi finder os i meget for at beholde jobbet, siger Nikola Atanasov. 

Klog af skade

Adspurgt om han før sine arbejdsopgaver har fået nok at vide om sikkerheden, siger han:

- Det ved jeg ikke. Men jeg har i hvert fald fået lært en hel del efter ulykken. Jeg har lært om love og regler for arbejde i Danmark og om, hvordan man løfter tunge ting. Man lærer altid et eller andet af at komme til skade, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.