Bulgarske brødre får nej til afkortet straf for rovmord

Når forbrydelsen er begået i Danmark, er det Danmark, der bestemmer straffen, lyder det fra EU-Domstolen.
En bulgarsk statsborger skal ikke afsone mindre tid i fængsel for sin forbrydelse begået i Danmark, selv om han er blevet flyttet til et bulgarsk fængsel.
En bulgarsk statsborger skal ikke afsone mindre tid i fængsel for sin forbrydelse begået i Danmark, selv om han er blevet flyttet til et bulgarsk fængsel. Foto: Colourbox/Free

En bulgarer, der har begået rovmord i Danmark, kan ikke få afkortet sin fængselsstraf, selv om han er blevet overflyttet til et fængsel i Bulgarien, hvor reglerne er anderledes.

Sådan lyder det i en afgørelse fra EU-Domstolen.

Den bulgarske statsborger Atanas Ognyanov blev sammen med sin bror dømt for hjemmerøveri og rovmord mod en 81-årig kvinde i Herlev i 2012.

Kvinden blev fundet liggende død på gulvet i sit soveværelse indsnøret i en tøjbylt.

Atanas Ognyanov har siden afsonet dele af sin straf i et dansk fængsel, hvor han også har udført arbejde.

Ifølge bulgarsk lovgivning medfører arbejde i fængslet strafnedsættelse.

Den bulgarske domstol har derfor hørt EU-Domstolen, om hans arbejde i det danske fængsel medfører strafnedsættelse i det bulgarske fængsel.

Men det gør det ikke, afgør EU-Domstolen.

Ifølge afgørelsen er det altid det medlemsland, hvor forbrydelsen er blevet begået (udstedelseslandet), der bestemmer selve strafudmålingen.

I Danmark giver arbejde i fængslet ikke et nedslag i straffen.

Det medlemsland, hvor straffen afsones (fuldbyrdelseslandet), har kun noget at skulle have sagt med hensyn til selve afsoningen - for eksempel prøveløsladelse.

- Afgørelsen fastsætter som den almindelige regel, at fuldbyrdelsesmedlemsstatens lovgivning finder anvendelse på fuldbyrdelsen af en sanktion, herunder grundene til en eventuel tidlig løsladelse eller prøveløsladelse, står der i afgørelsen.

- Hvad angår den del af fængselsstraffen, som den indsatte har udstået på udstedelsesmedlemsstatens område frem til sin overførelse, hører den ind under anvendelsen af udstedelsesmedlemsstatens lovgivning.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.