Brutal udrensning i LO: Topledelsen fjernet

Reaktionerne lyder på "meget voldsomt" og "rystet".
Det her dementerer enhver påstand om, at den nye formand ville være beslutningssvag. Der er er jo tale om LO's absolut mest magtfulde embedsmænd, siger Jesper Due til DR Nyheder.
Det her dementerer enhver påstand om, at den nye formand ville være beslutningssvag. Der er er jo tale om LO's absolut mest magtfulde embedsmænd, siger Jesper Due til DR Nyheder. Foto: Scanpix/arkiv

Med et historisk snit er hele topledelsen i landets største fagforbund LO i dag blevet afskediget.
DR Nyheder erfarer, at den nye forbundsformand, Lizette Risgaard, kun tre dage efter sit valg i en lynudrensning har fjernet hele landsorganisationens administrative top.

Det gælder sekretariatschef Finn Larsen, cheføkononom Jan Kæraa Rasmussen, kommunikationschef Kenneth Thue Nielsen og udviklingschef Morten Madsen, som har modtaget deres opsigelse, som efter planen først skulle offentliggøres på mandag.

FOA's formand, Dennis Kristensen, der sidder i LO's politiske ledelse, bekræfter over oplysningerne, som han blev orienteret om af Lizette Risgaard tidligere fredag:

- Det her er meget voldsomt, og det antyder magtkampe forud for kongressen. At det skal være hele ledelsen overrasker mig, og det minder mere om noget, et finder sted i amerikansk politik end i dansk fagbevægelse, siger han til DR Nyheder.

Professor emiritus i arbejdsmarkedsforhold, på Københavns Universitet, Jesper Due, er rystet over afskedigelserne, der kommer blot dagen efter LO's tidligere formand Harald Børsting afskedsreception:

- Det er lang tid siden, at jeg er blevet så overrasket over en begivenhed i dansk fagbevægelse. Det er aldrig sket før i dansk fagbevægelses historie, at en nyvalgt forbundsformand gennemfører så voldsomme ændringer så hurtigt. Det her dementerer enhver påstand om, at den nye formand ville være beslutningssvag. Der er er jo tale om LO's absolut mest magtfulde embedsmænd, siger Jesper Due til DR Nyheder.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Lizette Risgaard, der har været næstformand for LO's en million medlemmer siden 2007 til denne uge, da hun fik 312 af de 400 delegeredes stemmer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.