Brug ikke eddike som rengøringsmiddel

Eddike bliver brugt af mange til rengøring af kaffemaskiner og afkalkning af elkoger - men du skal passe på med at bruge det til hvad som helst.
Tænk dig om, før du bruger eddike som rengøringsmiddel.
Tænk dig om, før du bruger eddike som rengøringsmiddel. Scanpix.

Eddike er rigtig god til at afkalke ting i hjemmet, og derfor anvender mange det, når der skal gøres rent på en nem måde.

Men det skal du passe på med, råder Bolius rengøringsekspert, husholdningsøkonom Anne Grete Rasmussen.

Det er nemlig ikke alt, der har godt af at blive rengjort med eddike. Se her, hvor det kan volde problemer:

1. Vær forsigtig med elkoger og kaffemaskine

Hvis du vil bruge eddike til at rense din elkoger, kaffemaskine eller strygejern, skal du være lidt varsom. Det sker nemlig, at sukkeret fra den brune eddike sætter sig i rør eller laver andet ravage i apparaterne, og det rådes derfor til, at du kun bruger husholdningeddike uden sukkerstof eller eddikesyre, fordi det er mere rent i produktet.

2. Er ikke et skyllemiddel

Engang lød rådet, at man kunne bruge eddike som skyllemiddel, fordi det skulle gøre farverne mere klare og tøjet blødere. Men det råd har ikke hold i nutiden, hvor der bliver brugt maskiner, skriver Bolius.

I dag vil eddiken måske gøre mere skade end gavn, fordi det vil løbe ned i tromlen på maskinen og opløse den effekt, som sæben har på tøjet. 

3. Du dræber ikke bakterier

Hvis du bruger eddike derhjemme til at tørre flader eller andet beskidt over med, skal du være opmærksom på, at det ikke fjerner mange bakterier, især ikke hvis du blander det op med vand. Det er kun let bakteriedræbende i sin rene form.

Det er altså ikke alt, eddike bør bruges til - og skal du bruge det til rengøring, råder Anne Grete Rasmussen altså til, at du i stedet bruger eddikesyre, som er mere rent og fungerer bedre. 

Men en ting er eddike uden tvivl god til. Har du en vase eller et krus, som er kalket til, er eddike det helt rigtige at bruge. Hæld det i dit krus eller vase og lad det stå en rum tid, bagefter skyller du det væk, og du vil igen få en klar kop eller vase. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.