Brug for "stabil arbejdskraft": Nu skal kinesere sortere fisk i Grønland

Royal Greenland vil fremover satse på udenlandske arbejdere på fiskefabrikkerne. 30 kinesere hentes til Grønland til foråret.
Scanpix

Grønlands største virksomhed, Royal Greenland, har svært ved at finde stabil arbejdskraft i hjemlandet.

Derfor vil virksomheden nu hente arbejdskraft i Kina til produktionen på de grønlandske fiskefabrikker.

De første 30 nye medarbejdere fra Kina ankommer efter planen til Grønland i foråret 2017, skriver Royal Greenland på sin hjemmeside. Men planen er at hente endnu flere op til det kolde nord. 

- Vi er i tæt dialog med en medarbejder i Royal Greenlands salgsafdeling i Kina gået i gang med at søge efter 30 personer, der gerne vil flytte til Grønland og arbejde i nævnte fabrikker.

- Det er hensigten at antallet af udenlandsk arbejdskraft fra Kina og eventuelt andre lande skal øges i løbet af sommeren 2017 - og i de kommende år, siger HR-koncernchef i Royal Greenland, Søren Olsen Damgaard.

Samme løn som grønlænderne

De nye kinesiske medarbejdere skal arbejde i Royal Greenlands fabrikker i byerne Maniitsoq, Uummannaq og Qasigiannguit.

Royal Greenland vil sørge for det praktiske med hensyn til rejser og bolig til de kommende nye medarbejdere. Og kineserne vil komme til at arbejde under samme vilkår som deres grønlandske kolleger.

- Med hensyn til løn skal vore nye medarbejdere have lige vilkår ligesom alle andre medarbejdere på vore fabrikker, understreger Søren Olsen Damgaard

Det er især i højsæsonen om sommeren, at manglen på arbejdskraft er vokset år fra år hos Royal Greenland. Den grønlandske avis Sermitsiaq har gennem flere år skrevet om fiskefabrikkernes problemer med at finde stabil arbejdskraft.

Møder ikke når det er lønningsdag

I sommers fortalte ledelsen på Royal Greenlands fabrik i Maniitsoq blandt andet, at man gang på gang oplever, at folk ikke møder på arbejde, når det er lønningsdag. Og at lysets kommen om foråret og sommeren giver udfordringer med at fastholde folk.

- Vi har store udfordringer med en stabil arbejdskraft. For eksempel havde vi mandag morgen brug for 30 produktionsfolk på fabrikken, men hvor kun 14 mødte på arbejde, fortalte fabrikschef Susanne Marie Knudsen i begyndelsen af juni til Sermitsiaq.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.