Brixtofte: Bankerne skovler penge ind på bekostning af vores velfærd

Det er urimeligt, at syge, pensionister og ledige skal lide, mens bankerne svømmer i penge, raser Peter Brixtofte i debatindlæg.
At vi skal spare, fordi vi har økonomisk krise, er det rene sludder, mener Peter Brixtofte.
At vi skal spare, fordi vi har økonomisk krise, er det rene sludder, mener Peter Brixtofte. Foto: Claus Bech/Scanpix/Arkiv

Forhenværende skatteminister og borgmester i Farum for Venstre, Peter Brixtofte, går i kødet på banker og politikere.

I et debatindlæg i Politiken afviser han, at vi overhovedet har haft en økonomisk krise i Danmark, og henviser til, at Danmark i 25 år i træk – på nær ét år – har haft overskud på betalingsbalancen.

Det rene sludder

”Vi får dagligt dårlige nyheder om nedskæringer på hospitaler, plejehjem, uddannelser, daginstitutioner og tilskud til de allerdårligst stillede. Der er krise, og derfor skal der spares, påstås det. Det er det rene sludder,” skriver Peter Brixtofte blandt andet.

Han mener, at Danmark er et rigt samfund, og at det burde komme dem til gode, der har allermest brug for det.

Peter Brixtofte kritiserer bankerne for tårnhøje udlånsrenter og gebyrer, og mener, at det samlede overskud for bankerne i 2015 på 70 mia. kroner er tjent på bekostning af de danske bankkunder.

Indfør finansskat 

”Jeg har været liberal hele mit liv – og er det stadig. Men jeg synes ikke, det er rimeligt at pensionister, børnefamilier, de syge og kontanthjælpsmodtagere skal lide i et samfund uden økonomisk krise med masser af penge, mens bankerne svælger i overforbrug og overskud,” skriver Peter Brixtofte.

Han foreslår, man indfører finansskat for bankerne, der kan gå til de nødvendige udgifter i kommunerne, så bankerne er med til at finansiere velfærden. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.