Brithas kolleger er pressede: Ensomme ældre vil få endnu mindre omsorg

Fællestillidsrepræsentant for hjemmehjælperne i Århus Kommune kalder udsigten til nye besparelser for meningsløse. – Vi har i forvejen ikke tid til at løse opgaverne, fortæller hun.
Fællestillidsrepræsentant Britha Lund Sørensen er bange for, at kollegerne skal løbe endnu stærkere end de gør i dag, hvis der kommer nye besparelser.
Fællestillidsrepræsentant Britha Lund Sørensen er bange for, at kollegerne skal løbe endnu stærkere end de gør i dag, hvis der kommer nye besparelser. Foto: Privat

- Mine kolleger ender med at arbejde i deres pauser, fordi de ellers ikke kan nå at blive færdige ude hos borgeren. Det straffer sig i sidste ende, for det kan du jo ikke holde til i længden.

Sådan fortæller Britha Lund Sørensen, der er fællestillidsrepræsentant for Sundhed- og Omsorgsområdet i Århus Kommune.

Britha Lund Sørensen er en af de offentligt ansatte, der går på gaden i dag, når initiativet VelfærdsAllianceDK i dag holder demonstrationer i 74 danske byer i protest mod regeringens planer om det såkaldte omprioriteringsbidrag, der vil betyde store besparelser i de kommunale budgetter frem mod 2019.

Hendes kolleger ude i hjemmeplejen har de sidste mange år oplevet, hvad nedskæringer gør ved arbejdet:

Rengøring og vasketøj hver 3. uge, flere plejekrævende patienter, der bliver udskrevet tidligere fra hospitalet og færre minutter til hver borger. Det rammer fagligheden og arbejdsglæden, men også de borgere, der modtager hjælp, forklarer Britha Lund Sørensen.

Ensomme ældre

- I sidste uge var min kollega på besøg hos en ældre dame, som virkede ked af det. Derfor valgte kollegaen at bruge fem minutter og en halv kop kaffe på at sætte sig ned og høre på hende. Da hun gik, sagde kvinden, at det var første gang i år, at der var en medarbejder, der havde haft tid til det, fortæller Britha Lund Sørensen og fortsætter:

- Vi er jo ofte ude ved mennesker, der sidder alene hele dagen. På den ene siden taler man om, at borgeren skal være i centrum, og på den anden side bliver den service, som vi byder dem, udhulet. Det giver ingen mening.

Der mangler sammenhæng

Regeringen har lagt op til, at kommunerne i 2017 skal aflevere én procent af budgettet til statskassen, mod at de så får penge retur i samme år med en øremærkning om, hvilke områder, de skal bruges på.

- Når pengene kommer retur, skal det jo følges til dørs, om de bliver brugt korrekt. Det frygter jeg vil betyde flere administrative medarbejdere, men ikke nødvendigvis flere til at tage sig af borgerne, siger Britha Lund Sørensen.

Pas på velfærdsstaten

Hun håber, at torsdagens demonstration kan give Kommunernes Landsforening (KL) opbakning til, at sige nej til en økonomiaftale, der indeholder et omprioriteringsbidrag.

- Men jeg håber også, at det får politikere og andre til at stoppe op og forholde sig til den velfærdsstat, som de er i gang med at afvikle. Ja, det koster at have en velfærdsstat, men det er også betryggende at vide, at vores børn har en god skole, at vi har et velfungerende sundhedssystem og vi passer godt på vores ældre, lyder det fra Britha Lund Sørensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.