Brasilien varsler millionbøde til VW for snydesoftware

Volkswagen kan se frem til en bøde på cirka 90 millioner kroner fra Brasilien efter dieselskandale.
Brasilien vil udstikke en bøde på cirka 90 millioner kroner til tyske Volkswagen for at snyde med dieselbilers udledninger.
Brasilien vil udstikke en bøde på cirka 90 millioner kroner til tyske Volkswagen for at snyde med dieselbilers udledninger. Foto: Brennan Linsley/AP

Brasiliens Institut for Miljø, Ibama, vil give den tyske bilfabrikant Volkswagen en bøde på 13 millioner dollar for at overtræde brasilianske krav til test af udledning fra dieselbiler. Det svarer til cirka 90 millioner kroner.

Det siger miljøinstituttet i en udtalelse torsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Volkswagen sagde i oktober, at selskabet ville trække 17.057 Amarok pick up-trucks solgt i Brasilien tilbage for at rette på det software, som gjorde det muligt at skjule, hvor meget bilerne reelt udleder.

Det er ikke kun Brasilien, som Volkswagen kan forberede sig på at skulle betale bøder til.

Volkswagen kan også forvente en enorm bøde fra de amerikanske miljømyndigheder og formentlig en række søgsmål.

Miljømyndighederne i USA har tidligere varslet en bøde på op mod 120 milliarder kroner, hvilket er mere end Volkswagens samlede driftsoverskud fra sidste år.

Nogle analytikere vurderer, at skandalen samlet set kan komme til at koste den tyske bilproducent helt op mod 35 milliarder euro (261 milliarder kroner).

Verden over er 11 millioner Volkswagen-dieselbiler berørt af skandalen, som blev opdaget af amerikanske myndigheder i slutningen af september. Otte millioner af bilerne er solgt i EU.

I september i år erkendte Volkswagen over for de amerikanske myndigheder, at skjult software installeret i bestemte dieselbiler "kunne registrere, hvorvidt et køretøj blev brugt under test i et laboratorium eller på landevejen", hvor det udleder mere forurening.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.