Brandfolk efterslukker brand i Stormgade hele natten

Brandvæsnet har forhindret ilden i at brede sig. Der er sket voldsomme og dyre skader på det historiske palæ.
Brandfolk har hele mandagen kæmpet med at slukke branden i det Holsteins palæ i Stormgade i det centrale København. Branden i palæet, der er ved at blive indrettet til luksuslejligheder, brød ud natten til mandag. Der er fare for, at dele af den historiske bygning styrter sammen. (Jens Dresling/POLFOTO)
Brandfolk har hele mandagen kæmpet med at slukke branden i det Holsteins palæ i Stormgade i det centrale København. Branden i palæet, der er ved at blive indrettet til luksuslejligheder, brød ud natten til mandag. Der er fare for, at dele af den historiske bygning styrter sammen. (Jens Dresling/POLFOTO) Foto: Jens Dresling/Polfoto

Efter at have været i gang med brandslukning siden ved 4-tiden natten til mandag var 25 brandfolk og 10 frivillige sidst på eftermiddagen mandag stadig i gang med slukningsarbejde i det historiske Holsteins Palæ i Stormgade i København.

Mandag aften stod det klart, at bygningen er reddet, men efterslukningsarbejdet ventes at fortsætte hele natten til tirsdag, oplyser Tim Ole Simonsen fra Hovedstadens Beredskab.

- Bygningen er reddet, men der er sket voldsomme og meget dyre skader, siger Tim Ole Simonsen.

Ilden i palæet med adressen Stormgade 10 brød natten til mandag ud i bygningens østlige sidefløj.

Det er dog lykkedes brandfolkene at forhindre ilden i at brede sig til palæets hovedhus mod Stormgade og en nærliggende bygning i gården til nabohuset i Stormgade 8, der ligger i farezonen.

Beboerne i Stormgade 8 har været evakueret på grund af branden, men de fik mandag først på aftenen grønt lys til at vende tilbage til deres lejligheder.

Dele af den brandhærgede sidebygning er truet af sammenstyrtning, og den skal afstives, inden brandteknikere kan komme ind og besigtige brandtomten med henblik på af finde brandårsagen.

Afstivningen kan først ske, når ilden er fuldstændigt slukket, og der er på nuværende tidspunkt ikke oplysninger om brandårsagen.

Branden har mandagens igennem haft konsekvenser for mange trafikanter, idet Stormgade har været lukket for trafik for at give plads til slukningskøretøjerne.

Sidst på eftermiddagen fik Hovedstadens Beredskab adgang til palæet ad en port og en gennemgang i parallelgaden Løngangstræde, så Stormgade kunne åbnes for trafik fra Vester Voldgade mod Christiansborg.

Fra tirsdag morgen ventes det, at Stormgade igen er åben for trafik i begge retninger.

Holsteins Palæ står ubeboet, mens bygningen er under ombygning til beboelseslejligheder i luksusklassen.

Bygherren, Artha Ejerlejligheder, oplyste tidligere mandag i en pressemeddelelse, at branden havde hærget fire lejligheder i østfløjen fra kælderen til 2. sal. Desuden er der konstateret røgskader i forhuset.


/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.