Bosse revser Liberal Alliance: Stop med at sige, kvinder ikke vil have indflydelse

Stine Bosse har svært ved at tage Liberal Alliances kønsopfattelse alvorligt.
Det passer ikke, at kvinder ikke gerne vil have indflydelse, siger Stine Bosse. 
Det passer ikke, at kvinder ikke gerne vil have indflydelse, siger Stine Bosse.  Foto: Scanpix arkiv

- Jeg ved ikke, hvad de har gang i. Jeg kan næsten ikke tage det alvorligt. 

Så markant lyder udmeldingen fra erhvervskvinden Stine Bosse, efter Liberal Alliance søndag har forslået at afskaffe de såkaldte måltal, der har til hensigt at fremme kvinders position i store virksomheder og institutioner. 

Partiets ligestillingsordfører Laura Lindahl udtaler i den forbindelse, at kvinder har et omsorgsgen for familien, der betyder, at de prioriterer anderledes end mænd. 

Men den plade er Stine Bosse snart træt af at høre fra Liberal Alliance. 

- LA har genopfundet en kønsopfattelse, som eksisterede på mine bedsteforældres tid. Det her er en fortsættelse af tidligere udmeldinger fra både Joachim B. Olsen og Lars Sejer Christensen, og jeg kan på ingen måde være med, siger hun til Avisen.dk.

Endimensionel tænkning

Stine Bosse henviser konkret til to tidligere episoder. I februar i år kom LA's beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen i modvind efter at have udtalt, at der er noget medfødt, som gør, at kvinder kan have mere lyst til at være derhjemme med børnene, mens mændene arbejder.

Og på Folkemødet på Bornholm sidste år blev en central LA-støtte, Lars Seier Christensen, citeret for at sige, at kvinder aldrig når til tops i deres karriere, fordi de har visse opgaver i hjemmet. Lars Seier Christensen understregede derefter dog, at det er topskatten, der er skyld i den skæve kønsfordeling.

De to herrers udmeldinger er udtryk for en alt for snæver og endimensionel tænkning, fastslår Stine Bosse. 

- Jeg har mødt stribevis af kvinder, som har masser af lyst til både magt og indflydelse, og jeg har mødt stribevis af mænd, som ikke har. Jeg har selv et kæmpe omsorgsgen, men det udelukker da ikke, at jeg også har lyst til at have indflydelse, siger hun. 

På den anden side afviser Stine Bosse på ingen måde, at der er forskel på mænd og kvinder. Men netop derfor er det rigtig sundt at blande kønnene, mener hun -  både når det kommer til ledelse i virksomheder og politik. 

Nødvendigt med lovgivning

For god og moderne ledelse indebærer mere end lysten til at bestemme, siger hun. 

- Jeg tror at verden både har vist og viser, at det at have et ekstraordinært magt-gen, det er ikke nødvendigvis er fantastisk, men har brug for at blive afbalanceret. 

Stine Bosse har tidligere været modstander af kønskvoter, men er med egne ord blevet realist belært af erfaringer og statistikker, der viser, at Danmark langfra klarer sig prangende, når det kommer til at skabe ligevægt blandt kønnene i ledende stillinger. 

Hun nævner blandt andet barselsregler som et eksempel på nogle af de konkrete udfordringer, der kan gøre det sværere for kvinder, at nå en lederstililng, og som kræver politisk indgriben. 

- Det helt fundamentale, skal bringes i orden. Og al den stund, vi tilsyneladende tilsyneladende er langt derfra, bliver vi nødt til at lave nogle modeller, der kan sikre en blanding af kønnene, siger Stine Bosse og slutter af med en klar besked til LA.

- Get real og lad være at definere kvinder, som nogle, der ikke vil have magt og indflydelse. Det passer simpelthen ikke.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.