Borgmestre kræver landbetjente tilbage

Flere borgmester vil gerne have landbetjentene tilbage, men det giver ingen mening, lyder det fra politiet.
Ifølge Chefpolitiinspektør, Claus Hilborg, fra Nordjyllands Politi giver det ikke umiddelbart nogen mening at genindføre landbetjentene, selvom flere borgmestre gerne så det gjort.
Ifølge Chefpolitiinspektør, Claus Hilborg, fra Nordjyllands Politi giver det ikke umiddelbart nogen mening at genindføre landbetjentene, selvom flere borgmestre gerne så det gjort. politi.dk

Nordjyllands Politi har nedlagt samtlige landbetjentstillinger i politikredsen, undtaget på Læsø. Nu ønsker en stribe borgmestre rundt om i landet landbetjentene tilbage, heriblandt Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen. Det skal ske ved at skrive dem ind i det kommende politiforlig. Det skriver Jyllands-Posten i dag.

Men ifølge Chefpolitiinspektør, Claus Hilborg, fra Nordjyllands Politi giver det ikke umiddelbart nogen mening at genindføre landbetjentene.

- Set ud fra et politifagligt synspunkt giver det ikke nogen mening at oprette landbetjentstillinger og enkeltmandsdistrikter, hvor betjentene skal operere alene. Så skulle man tager ressourcerne fra andre dele af siger af politiet, og det vil går ud over efterforskningen, siger Claus Hilborg til DR Nordjylland.

En af de byer, som har mistet deres landbetjent, er Hals ved Limfjorden. Og det ærgrer i den grad ejeren af Torvekroen i Hals, Claus Madsen.

- Det er op ad bakke. Der må vi tage det, som det kommer, og håber på, at når vi har brug for hjælp, kommer de fra Aalborg. Vi har haft brug for hjælp et par gange, hvor de ikke har været her, siger Claus Madsen til DR Nyheder.

Claus Madsen er sikker på, at en landbetjent i byen hjælper på trygheden.

- Jeg kan som kroejer sove bedre om natten, og det kan resten af byen også, siger han til DR Nyheder.

Kroejeren mener, at det er for sent, at flere borgmestre nu vil have landbetjentene tilbage, inklusiv Aalborgs borgmester.

- Det er i orden, at de vil have landbetjentene tilbage, men jeg kan ikke forstå, at de altid skal komme bagefter. De har haft chancen for at gribe ind, inden man fjernede landbetjentene, siger Claus Madsen til DR Nyheder.

Der er ligeså mange betjente i Nordjylland, i alt 665, som der var, inden landbetjentene lukkede. Mandskabet er bare overført til nærpolitistationerne ude i kommunerne i stedet.

Ifølge Claus Hilborg, Chefpolitiinspektør ved Nordjyllands Politi, kommer landbetjentene altså ikke umiddelbart tilbage, for man kan ikke kun tilgodese visse områder i politikredsen.

- Det er klart, hvis man kender landbetjenten, så han man en mere nærværende forbindelse, men der er jeg bare nødt til at sige, så skulle vi jo have det over det hele. Vi har jo lokalmiljøer alle vegne - dem skal man vel ikke gøre forskel på. Det er helt uholdbart, for det vil koste alt for meget, siger han til DR Nordjylland.

Claus Hilborg vurderer sagen ud fra et politimæssigt synspunkt, og oplyser, at hvis politikerne beslutter, at landbetjentene skal genindføres, så gør man det.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.