Borgmestre gør oprør mod rige københavnere

Borgmestre i landets provinskommuner gør sammen oprør mod de rige hovedstadskommuner. De vil tage 2,4 mia. kroner fra hovedstadskommunerne og give dem til provinsen.
Danmarks provinskommuner vil have fat i 2,4 mia. kroner, som i dag går til hovedstadskommunerne.
Danmarks provinskommuner vil have fat i 2,4 mia. kroner, som i dag går til hovedstadskommunerne. Foto: Scanpix

61 provinskommuner ud af landets 64 er gået sammen om et oprør. De vil tage 2,4 mia. kroner om året fra de 34 kommuner i hovedstadsområdet og fordele dem i resten af landet, skriver Jyllands-Posten.

Midt i september gik otte provinsborgmestre med Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard (S) i spidsen til regeringen med et krav. De ville have fjernet den såkaldte 'hovedstadsudligning' og i stedet øge udligningen på tværs af landet.

Efterfølgende er borgmester-kolleger uden for hovedstadsområdet i resten af landet hoppet med på ideen. I alt 61 ud af 64 kommuner står bag oprøret mod 'De riges klub', som det er blevet  kaldt. De sidste tre kommuner har endnu ikke svaret.

Hvis hovedstadsudligningen fjernes og ændres til en tilsvarende 'landsudligning' vil 2,4 mia. kroner om året forsvinde fra de 34 kommuner i hovedstadsområdet og blive fordelt i resten af landet. Det ville blandt andet betyde, at Københavns Kommune mister 500 mio. kroner.

Kilde: Jyllands-Posten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.