Borgmester: Ville jeg helst undvære ekstremister? Tja!

Folkemødet på Bornholm blev åbnet af borgmester Winni Grosbøll (S), der tog både ekstremister og manglen på politikere med i åbningstalen
Det var det grå hår, der prægede publikum under åbningen af Folkemødet 2015 i Allinge
Det var det grå hår, der prægede publikum under åbningen af Folkemødet 2015 i Allinge Foto: Mette Lauth

Borgmesteren på Bornholm havde ikke den nemmeste opgave ved åbningen af det femte Folkemøde. Men løb af med klapsalverne til sidst.

Winni Grosbøll (S) åbnede torsdag det femte Folkemøde, der i tal er en succes med stigende antal deltagere og arrangementer, men som i løbet af foråret er løbet ind i modvind.

To arrangementer med den hollandske islamkritiker Geert Wilders og det nationalistiske græske parti Gyldent Daggry har betydet, at der allerede torsdag eftermiddag stod fire politifolk i København og overvågede påstigningen til Bornholmerbussen. Samtidig var det ellers fredelige fiskeleje i Allinge fyldt med motorcykelbetjente og let svedende blåskjortede politifolk med skudsikre veste.

Oveni har et folketingvalg drænet årets festival for politikere.

Winni Grosbøll sagde fra scenen, at hun er blevet spurgt så mange gange om de to arrangementer med de kontroversielle debattører.

- 'Havde du hellere været de to arrangementer foruden, der har fyldt så meget i mediehorisonten'. Svaret er: Tja!, sagde Winni Grosbøll og fik en fyldt festivalplads til at klappe i tydelighed enighed.

Demokrati ved morgenbordet

Hun mindede om, at arrangementerne udgør to ud af 2600 arrangementer, og peger på, at det har givet muligheden for at reflektere over værdier og rammer for demokratisk deltagelse.

- Det har fået folk over hele landet til at sidde over morgenbordet og forholde sig til, hvad vi ønsker i vores demokrati, siger Winni Grosbøll.

Hun skød bolden tilbage.

- Jeg synes, det er i orden at kræve retten til at ytre sig. Men jeg synes også, det forpligter til at spørge sig selv om formålet med ens ytringer, siger borgmesteren.

- Demokrati er svært og kræver tid, men hvad er alternativet? spurgte borgmesteren.

En af de begejstrede tilhørere var et københavnsk ægtepar, der var til deres første Folkemøde.

- Jeg synes, det var en meget flot tale. Personligt ville jeg ønske, de ikke var her, de to arrangementer. Hvad angår det Danmark? Men det er svært, for hvor går grænsen for demokratiet? Men det ser jo ud til, at det kan rummes, lyder det fra ægteparret, der ikke vil have deres navne frem.

Bekymret for sikkerhed

Parret har også tænkt over deres egen sikkerhed i forbindelse med Folkemødet.

- Vi har tænkt os at finde ud af, hvor de to arrangementer er, og så undgå dem, siger manden.

Det var det grå hår, der prægede publikum under åbningen. Også hos det københavnske ægtepar, der påpegede, at de begge arbejder endnu, selvom de er 70 og 71 år.

- Det er jo værd at nævne, at vi begge stadig arbejder. Det er jo blevet meget aktuelt her i valgkampen. Vi har brugt seniordage og ferie på at være her, siger kvinden.

De er med deres høje alder gode repræsentanter for det gråhårede flertal, der var med til at åbne Folkemødet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.