Borgmester vil sagsøge Skat: Mener kommunen blev snydt for millioner

Kommunekassen i Gentofte er blevet snydt for millioner af Skat, mener borgmester Hans Toft (K), der er klar til at lægge sag an.
Gentoftes borgmester Hans Toft vil sagsøge Skat, som han mener har snydt kommunen for et millionbeløb.
Gentoftes borgmester Hans Toft vil sagsøge Skat, som han mener har snydt kommunen for et millionbeløb. Foto: Scanpix/arkiv

Gentoftes borgmester Hans Toft (K) er ifølge Politiken mandag klar til at lægge sag an mod Skat, som han mener har snydt kommunen for et større millionbeløb i skat fra dødsboer efter indbyggere i Gentofte.

En kommune skal normalt efter loven have en tredjedel af skatten fra et dødsbo. Men Gentofte Kommune gik sidste år glip af 1,5 milliarder kroner i skat fra boet efter skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, da Skat meddelte, at kommunen kun skulle have del i skatten, hvis Skats behandling af boet var blevet afsluttet inden 1. maj i andet år efter dødsåret.

Det fik borgmesteren til at bede sine embedsmænd om at undersøge denne og en række andre sager nærmere, og kommunen mener ifølge Politiken nu at have fået dokumentation for, at Skat i en række tilfælde har ventet med at afslutte behandlingen af et dødsbo til efter 1. maj med det resultat, at kommunen ikke får nogen penge, og staten tager det hele.

"Skat mener åbenbart, uanset hvad lovgivningen siger, at Skat skal beslutte, om en kommune skal have del i dødsboskatten eller ej, fordi Skat selv vælger, hvornår de vil afslutte sagen. Det er totalt uacceptabelt", siger Hans Toft til Politiken.

I 31 sager fra Gentofte Kommune fra 2007 til 2012 har Skat modtaget boopgørelsen og færdigbehandlet sagen før 1. maj. Men Skat har først foretaget indtastningen efter 1. maj. Dermed er hele skattebetalingen gået til staten, mens kommunen ikke har fået sin tredjedel. Kommunen kan ud fra Skats oplysninger konstatere, at det i nogle tilfælde har taget Skats regnskabsafdeling "op til 2 måneder at indberette de færdige sager". Det får Hans Toft til at rette en skarp mistanke mod Skat.

"Skat kommer til at fremstå som en myndighed, der fifler med love og regler og grundlæggende principper for ordentlighed i forvaltningen. Det ser meget lidt rart ud", siger han til Politiken.

"Skat må påregne et sagsanlæg vedrørende de 31 sager, hvor vi mener, at vi har krav på 7 millioner kroner. Dertil kommer de andre sager, som vi skal have undersøgt nærmere", siger Hans Toft.

Preben Kristiansen, der er underdirektør i Skat, siger, at Skat nu vil kigge på henvendelsen fra Gentofte Kommune. Men underdirektøren afviser, at Skat bevidst har trukket afslutningen af dødsboerne - selve indtastningen - til efter 1. maj med det resultat, at kommunen er gået glip af en tredjedel af dødsboskatten.

"Vi løser sagerne så hurtigt, vi kan. Vi har ikke i Skat en særlig interesse i, om der sker udlodning til kommunen eller ej", siger Preben Kristiansen til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.