Borgmester skyder igen mod stressekspert: Sæt dig ind i tingene!

Københavns Kommunes sundheds- og omsorgsborgmester mener, at stresseksperten Thomas Milsted skyder i blinde mod kommunens gratis stresstilbud. Det er den største succes blandt sundhedstilbud nogensinde, påpeger hun.
Selv om stress er et samfundsproblem med rod i arbejdslivet, ville det være voldsomt arrogant ikke at behandle problemet på individplan, mener sundhedsborgmesteren i København, Ninna Thomsen (SF)
Selv om stress er et samfundsproblem med rod i arbejdslivet, ville det være voldsomt arrogant ikke at behandle problemet på individplan, mener sundhedsborgmesteren i København, Ninna Thomsen (SF) Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Nina Thomsen (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, er fortørnet over den kritik, som stresseksperten Thomas Milsted er kommet med i Avisen.dk af kommunens tilbud til borgerne om et gratis kursus i stresshåndtering.

Thomas Milsteds hovedanke er, at hvis folks problem er arbejdspres, svarer det til at stikke dem en hovedpille, når man lader dem gennemgå et kursus, hvor væsentlige elementer er meditation og mindfulness. Hvis man vil stress til livs, skal man søge årsagerne i arbejdet, og ikke behandle symptomerne, mener han.

- Hvis han vil respekteres som ekspert, skulle han sætte sig ind i vores tilbud, før han kommer med vanvittige udtalelser om, at vi behandler folk for noget, de ikke fejler, og at det provokerer folk at møde op til noget, der ikke har noget med deres problemer at gøre. Der har været en kæmpe tilfredshed med stresstilbuddet – den største, der overhovedet har været med noget sundhedstilbud, siger hun.

Stresskurser må ikke stå alene

Ninna Thomsen erkender, at kommunens tilbud ikke kan stå alene, og at der skal indsatser til på arbejdspladserne for at komme stressen til livs. Men det gør ikke stresskurserne mindre vigtige, mener hun.

- Vi skal arbejde både med det enkelte menneske og med arbejdsmiljøet. For ja, vi står med et samfundsproblem. Men det ville da være vanvittigt arrogant af mig at sige, at jeg ikke vil hjælpe dem, der er kommet personligt i klemme, fordi der er tale om et samfundsproblem, siger sundheds- og omsorgsborgmesteren.

- Der indgår også psykologsamtaler i vores tilbud, hvor man taler sig frem til de ting i arbejds- eller privatlivet, der har været medvirkende til stresstilstanden, så man kan gå tilbage og gøre noget ved problemerne, pointerer hun.

Et fremskridt for ligheden i sundhed

Københavns Kommune er den første kommune i landet, der tilbyder sine borgere gratis kurser i stresshåndtering.

Før tilbuddet blev etableret i 2015, var stressramte københavnere henvist til selv at betale for psykologbehandling – dog med offentligt tilskud, hvis lægen henviste til psykologen.

- Stresstilbuddet er et kæmpe skridt i forhold til at komme den sociale skævhed i sundhed til livs, mener Ninna Thomsen.

100 procent tilfredshed

 

Hovedtal fra evalueringen af Københavns stressklinikker:

  • 246 københavnere deltog i stressforløb i 2015
  • 100 procent er alt i alt tilfredse med forløbet. 81 er ’meget tilfredse’, mens 19 procent er ’tilfredse’.
  • 91 procent af borgerne, der gennemførte forløbet, oplevede et fald i deres stressniveau.
  • 73 procent af borgerne viste tegn på grader af depression ved forløbets start – dette faldt til 20 procent efter forløbet.
  • 78 procent af borgene oplevede en væsentlig forbedring af deres søvnkvalitet efter forløbet.
  • 70 procent af borgerne, der kom i et stressforløb i 2015, er i beskæftigelse.
  • Der er i dag seks måneders ventetid på at komme i et stressforløb i København.

Kilde: Evaluering af Københavns Kommunes stressklinikker

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.