KAOS MED KÆRESTEPENGE

Borgmester om rod med kærestepenge: Jeg er ikke tilfreds

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) mener ikke, at statens vejledning i forhold til sager om gensidig forsørgelsespligt for samlevende har været noget at prale af.
Anna Mee Allerslev (R), der her ses sammen med økonomi- og inderigsminister Morten Østergaard (R), er ansvarlig for Københavns Kommunes håndtering af sager om gensidig forsørgelsespligt. Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren er ikke imponeret over den vejledning, som kommunerne har fået fra staten.
Anna Mee Allerslev (R), der her ses sammen med økonomi- og inderigsminister Morten Østergaard (R), er ansvarlig for Københavns Kommunes håndtering af sager om gensidig forsørgelsespligt. Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren er ikke imponeret over den vejledning, som kommunerne har fået fra staten. Katrine Emilie Andersen/Arkiv/Scanpix

Landet største kommune langer nu ud efter den lovgivning og vejledning, som alle kommuner har skullet følge efter kontanthjælpsreformen. Det er særligt reglerne om gensidig forsørgelsespligt for samlevende, der har voldt problemer.

Men det er ikke Københavns Kommunes skyld, lyder det fra kommunens borgmester for beskæftigelse og integration.

LÆS OGSÅ: Borgmestre: Staten må betale kærestepenge-regningen

- Jeg vil ikke gøre mig til smagsdommer over lovens og vejledningens kvalitet, men vi kan konstatere, at der er flere kommuner, som står i en lignende situation, hvor de har haft problemer med administrationen af de nye regler, skriver Anna Mee Allerslev (R) i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Ifølge kommunens egen opgørelse har den lavet hundredvis af fejl.

Fejl i hundredvis af sager

Forvaltningen har gennemgået 808 aktive sager. Gennemgangen viser blandt andet, at kun 529 ansøgere er blevet partshørt - heraf har 174 udfyldt samlivserklæringer. I 133 sager er ansøger og samlever ikke blevet partshørt - heraf har 33 udfyldt samlivserklæringer.

LÆS OGSÅ: Arbejdsløse Ulrik: Københavns Kommune leger Gud

- Jeg er selvfølgelig ikke tilfreds med situationen. Men jeg er dog glad for, at vores foreløbige gennemgang viser, at borgerne har fået den rigtige ydelse. Det har været det vigtigste for mig, skriver Anna Mee Allerslev og uddyber:

- Nu gælder det om at få klarhed over juraen, så vi hurtigst muligt kan komme videre.

Borgmesteren understreger, at kommunen tager sagen "meget alvorligt".

Borgmester: Vi afventer KL's vurdering

Selvom Københavns Kommune er en selvstændig juridisk enhed, så har kommunen endnu ikke truffet nogen beslutning om, hvad er skal ske i de sager, hvori kommunen har fejlet.

Arbejdsløse borgere på kontanthjælp, der bor sammen med en kæreste, må derfor vente på, at jurister fra Kommunernes Landsforening (KL) kommer med en udtalelse.

LÆS OGSÅ: Nyt brev afslører: Stop udbetaling af kærestepenge

- Vi er forpligtede til at følge kommunalfuldmagten, og derfor skal vi som kommune have konkret hjemmel til eventuelle udbetalinger. Derfor afventer vi en konklusion fra KL og Beskæftigelsesministeriet. KL har meldt ud, at vi skal vente på deres vurdering, så det gør vi ind til videre, siger borgmester Anna Mee Allerslev.

Hendes borgmesterkollega i Svendborg er uenig. Han mener, at Københavns Kommune bør hoste op nu og her:

- Hvis kommunen ikke har foretaget korrekt partshøring, må kommunen betale - som alle andre kommuner, siger Lars Erik Hornemann (V).

Citat

 

- Jeg vil ikke gøre mig til smagsdommer over lovens og vejledningens kvalitet, men vi kan konstatere, at der er flere kommuner, som står i en lignende situation, hvor de har haft problemer med administrationen af de nye regler, skriver Anna Mee Allerslev (R) i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.