KAOS MED KÆRESTEPENGE

Borgmester om 22,8 millioner brugt på fejlsager: Det må ikke ske

Sagsbehandlingsfejl koster Købehavns Kommune 22,8 millioner. Næsten 1000 kontanthjælpsmodtagere har været udsat for så grove fejl, at de skal have penge tilbage.
- Det har været en meget kompliceret sag juridisk, siger borgmester for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune for Radikale Venstre.
- Det har været en meget kompliceret sag juridisk, siger borgmester for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune for Radikale Venstre. Katrine Emilie Andersen/Scanpix/arkiv

Skandalen om de mange fejl i sager om samlevende, der skal forsørge hinanden, voksede i går.

Landets største kommune meldte efter flere måneder ud, at 982 borgerne skal have efterbetalt ialt 22,8 millioner kroner i kontanthjælp.

De er blevet trukket op til halvdelen af deres kontanthjælp, på grund af en lov om, at deres samlever skulle forsørge dem. Men kommunen har lavet så mange tekniske fejl i sagsbehandlingen, at afgørelserne er ugyldige.

Anna Mee Allerslev (R) er Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Købehavns Kommune og stærkt utilfreds med sagen.

”Jeg er selvfølgelig meget utilfreds med, at der er begået processuelle fejl. Det må ikke ske. Og jeg har fra starten bedt forvaltningen om en redegørelse for, hvordan dette kunne ske, og hvad vi kan gøre for at rette op på problemet nu og fremover,” siger Anna Mee Allerslev.

Venter endnu på svar

Sagen har været meget langstrakt. I februar forlangte Enhedslistens medlemmer i borgerrepræsentationen en redegørelse for mulige fejl. Da notat kom i marts blev det hemmeligstemplet og politikerne måtte ikke sige hvorfor.

Så gik sagen i stå, fordi Kommunernes Landsforening ville udlægge reglerne og bad kommunerne vente på det.

Til sidst har de næsten 800 par, hvor den ene stadig er på kontanthjælp, fået tilsendt en ny afgørelse. Men alle ved stadig på besked om, hvorvidt de kan få penge betalt tilbage.

”Det har været en meget kompliceret sag juridisk. Kommunernes Landsforening anbefalede derfor, at vi afventede deres vejledning, før vi gik videre med sagerne. I det øjeblik vi fik den afklaring, gik forvaltningen straks i gang med den gennemgang, som nu er afsluttet. Det skete i slutningen af marts, og vi har arbejdet i døgndrift og handlet så hurtigt, som vi kunne,” siger Anna Mee Allerslev.

Borgmester: Indholdet er i orden

Anna Me Allerslev lægger vægt på, at hun ikke mener, der er sket fejl i selve indholdet i sagerne. Altså at parrene, der blev pålagt at forsørge hinanden, rent faktisk havde et ægteskabeligt forhold og altså var omfattet at loven.

Når de får penge tilbage er det fordi kommunen ikke overholdt en række af e krav, der ligger i forvaltningsloven. For eksempel skal kommunen give borgerne en skriftlig afgørelse med en klagevejledning. I 348 af de københavnske sager har kun den ene i parrene fået det.

"Jeg kan godt forstå, hvis det lyder mærkeligt, at borgerne skal have nogle penge, de materielt ikke havde ret til i første omgang. Men omvendt foreskriver loven, at borgerne har ret til at få pengene, når kommunerne har begået processuelle fejl af denne karakter. Så forvaltningen er forpligtet rent juridisk til at udbetale pengene, og det sørger vi for sker så hurtigt som muligt"

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.