Borgere filmer politiet: Gør betjente utrygge

Når borgere retter mobilens videokamera mod politiet, gør det betjentene usikre, lyder advarslen fra en fællestillidsmand.
Landsforeningen KRIM vil have endnu flere borgere til at filme politiet, men overvågningen gør betjentene usikre.
Landsforeningen KRIM vil have endnu flere borgere til at filme politiet, men overvågningen gør betjentene usikre. Foto: Iris

Når politiet foretager en anholdelse eller ransagning, bliver deres arbejde til tider filmet af borgere, der har deres mobiltelefon rettet mod ordensmagten. Hvis det står til Landsforeningen KRIM, skal endnu flere borgere filme politiet, og derfor er foreningen klar med både en kampagne og en ny app.

Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Men denne opfordring vækker stor bekymring hos betjentene hos Nordjyllands Politi. Fællestillidsmanden mener, at KRIMs tilgang til videooptagelserne er negativ og kun handler om at så mistro til politiet - og det rammer den enkelte betjent.

- Kollegerne føler sig utrygge ved at blive overvåget på den måde, og man risikerer at betjentene bliver handlingslammede, fordi de er bange for at gøre noget forkert. Og det kan betyde, at kollegerne måske afholder sig fra at gøre noget, som de faktisk skulle have gjort, siger fællestillidsmand Jens Jørgen Møller Nielsen, til NORDJYSKE Stiftstidende.

Formand for KRIM, forsvarsadvokat Claus Bonnez, mener derimod, at politiet må finde sig i at blive holdt øje med, og at videooptagelser er en gave for borgernes retssikkerhed.

- Arbejdet som politibetjent er altså et konfliktarbejde, så man må vænne sig til det. Politiet er jo ikke hvem som helst. Det har beføjelse til at udøve magt på vores vegne, og derfor er en del af den pakke altså også, at de må finde sig i at blive overvåget, siger Claus Bonnez.

Derfor er KRIM blandt andet ved at udvikle en app, så borgere kan uploade deres video af politiet direkte til KRIMs sikrede servere.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.