Borger om kæreste-koks: Jeg fatter minus af det hele lige nu

Facebook svømmer over af modtagere af kontanthjælp og deres samlevere, der hjælper hinanden med at klage over fejl i afgørelser i sagerne om gensidig forsørgelsespligt. Også politikere og meningsdannere er ude med kritik.
Kontanthjælpsmodtagere er godt rundforvirrede efter Avisen.dk har kunnet fortælle, hvordan flere kommuner nu må betale penge tilbage til borgere, fordi reglerne om gensidig forsørgelsespligt ikke er blevet overholdt. Flere Facebook-grupper svømmer over med nødråb og gode råd til, hvordan man klager.
Kontanthjælpsmodtagere er godt rundforvirrede efter Avisen.dk har kunnet fortælle, hvordan flere kommuner nu må betale penge tilbage til borgere, fordi reglerne om gensidig forsørgelsespligt ikke er blevet overholdt. Flere Facebook-grupper svømmer over med nødråb og gode råd til, hvordan man klager. Colourbox

Efter Avisen.dk's artikler om omfattende fejl i sagerne om gensidig forsørgelsespligt for samlevende på kontanthjælp brager det løs på Facebook.

I en række grupper om gensidig forsørgelsespligt prøver kontanthjælpsmodtagere og deres samlevere at finde ud af, hvad der er op og ned i kontanthjælps-kokset og hvordan man klager.

"Jeg fatter minus af det hele lige nu”, skriver en bruger, der beder de andre om hjælp.

Sådan lyder det også fra en anden, der skriver:

”Er der nogle af jer dejlige mennesker, der kan hjælpe mig med at klage () . Jeg har meget svært ved at overskue alt det her , så det kunne være fantastisk, hvis en hjælpende sjæl kunne hjælpe mig.”

LÆS OGSÅ: Til grin? Kommuner må punge ud til samlevende

Reglerne for at klage til kommunen og Ankestyrelsen er komplicerede, og fejlene handler i de fleste kommuner om parthøringer, begrundede afgørelser og Forvaltningsret.

Flere deler skabeloner med klagebreve og samler andre fra deres egen kommune.

”Er jeg helt alene i Frederikshavn,” spørger en.

Danmarkshistoriens største Djøf-bøf

Fejlene i sagbehandlingen i kommunerne får også hårde ord med på vejen på de sociale medier.

”Danmarkshistoriens største Djøf-bøf ude i kommunerne indtil videre”, siger Flemming Leer Jakobsen, tidligere kandidat for Enhedslisten i Vejle.

Enhedslistens kommunalbestyelsesmedlemmer har opfordret til, at sagerne bliver gennemgået i alle de kommuner, de er repræsenteret.

Der har også været voldsom debat om Sigrid Larsen, der fik brev fra Hjørring Kommune, som citerede hende ordret for, at hun og hendes kæreste ’boller sammen’ og han blandt andet af den årsag skal forsørge hende.

Beskæftigelsesordfører Eigil Andersen fra SF skriver forarget på Facebook, at ”()Det er simpelthen for langt ude. Uacceptabelt. Det skal en kommune slet slet ikke beskæftige sig med.”

Han opfordrer beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) til at tage kraftigt afstand fra, at en faktor som folks sex-liv overhovedet skal spille en rolle for deres ret til kontanthjælp.

På Facebook uddyber formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau sin kritik af sagen:

”At den lov skal eksistere et år endnu er et stort problem, og jeg håber virkelig, at nogen på Borgen har lært af denne omgang, så vi ikke ser denne slags lovgivning igen. Desværre har de ikke selv betalt for de dyre lærepenge. Det har tusindvis af mennesker på kontanthjælp. Og det har været dyrt for dem!”

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.