Bonnichsen: Syrisk pas på gerningssted kan være placeret

Det vil tage tid, før angrebene i Paris er opklaret, siger den tidligere operative chef i PET.
- Først gælder det identifikationen af gerningsmændene, identifikation af deres omgangskreds, ransagning af deres bopæle og gennemgang af deres kommunikation og netværk, Siger Hans Jørgen Bonnichsen.
- Først gælder det identifikationen af gerningsmændene, identifikation af deres omgangskreds, ransagning af deres bopæle og gennemgang af deres kommunikation og netværk, Siger Hans Jørgen Bonnichsen. Foto: Scanpix arkiv

Man skal være varsom med at konkludere noget ud fra de oplysninger, der er kommet frem i de første dage af efterforskningen af angrebene i Paris. Sådan lyder advarslen fra Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste.

- En af de klassiske discipliner i efterretningsarbejde er: Tag intet for givet, undersøg alt. Det betyder i øjeblikket, at man skal være tålmodig, siger han.

- Man skal passe på, at man ikke lader sig kaste rundt i manegen, for lige pludselig kan mange få nogle formodninger og antagelser fra alle mulige ting, der dukker op.

En af de oplysninger, der er kommet frem fra efterforskningen, er, at der er fundet et syrisk pas på et af gerningsstederne. Passet er tidligere blevet registreret på den græske ø Leros som tilhørende en flygtning.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at gerningsmanden har skjult sig blandt de flygtninge og migranter, der er rejst til Europa, vurderer Hans Jørgen Bonnichsen.

- Det kan være placeret. Det kan være helt bevidst, at man forsøger at fastholde den propaganda om, at flygtningestrømmene er fyldt med 3-4000 terrorister, der bare venter på at få chancen, siger han.

På samme måde advarer Hans Jørgen Bonnichsen også imod at konkludere, at de familiemedlemmer til en identificeret gerningsmand, som fransk politi har hentet til afhøring, er medskyldige i angrebene.

- Man trækker et fintmasket net gennem hans omgangskreds. Hele familien skal selvfølgelig afhøres. Hans liv fra fødsel til død skal nu belyses, siger den tidligere operativ PET-chef.

- Hvilke kontakter har han? Hvor har han rejst hen? Hvilke finansielle midler har han? Hvor har han opholdt sig i den seneste periode? Hvem er hans kammerater?

Selv afventer Hans Jørgen Bonnichsen, hvilke spor der kommer som følge af identifikationen af gerningsmændene.

- Først gælder det identifikationen af gerningsmændene, identifikation af deres omgangskreds, ransagning af deres bopæle og gennemgang af deres kommunikation og netværk. Men det tager tid, så man skal være tålmodig, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.