Boligopsvinget er nået til Udkantsdanmark

Vi opgiver at slås om boligerne i de store byer og søger i stedet mod udkanten. Se her, om din kommune mærker de positive vibrationer.
Ifølge en opgørelse fra Boligsiden.dk er særligt de små byer ved vandkanten blevet et attraktivt sted at købe ejendom, hvis det skal være uden for de større byer.
Ifølge en opgørelse fra Boligsiden.dk er særligt de små byer ved vandkanten blevet et attraktivt sted at købe ejendom, hvis det skal være uden for de større byer. Foto: LARS KRABBE/POLFOTO

Det har i længere tid kunnet ses på både efterspørgslen og priserne, at salget af boliger er gået markant frem i de større byer.

Eksempelvis er ejendomspriserne på Frederiksberg i København de seneste to og et halvt år steget med omkring 40 procent.

Men det seneste år er udkanten af Danmark begyndt af følge med. En ny opgørelse fra Boligsiden.dk viser, at det seneste års største opsving på boligmarkedet skal findes steder som Stevns, Struer, Morsø og Bornholm.

- Det spændende er jo, at det ikke bare er de sædvanlig fire største byer i Danmark, men at opsvinget nu er nået helt ud i alle kroge af Danmark, siger Birgit C. Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden, til Ritzau Fokus.

Boligsiden har lavet en opgørelse over prisstigninger per kvadratmeter på boliger i landets 98 kommuner. Her viser det sig, at hele 82 kommuner har oplevet stigninger på boligpriserne som følge af øget efterspørgsel.

Af dem ligger den sydsjællandske kommune Stevns helt i top med en stigning på 37,9 procent, således at kvadratmeterprisen nu ligger på 10.051 kroner i gennemsnit.

- Det er svært at sige, om man kan mærke det, når det er målt på blot et enkelt år, men vi mærker i hvert fald en stigning i efterspørgslen på boliger. Det er helt sikkert, siger Leo Nielsen, indehaver og ejendomsmægler i EDC i Stevns, til Ritzau Fokus.

Ifølge ham er der mange københavnere, der er trætte af at slås om en ordentlig bolig i hovedstaden og så hellere vil køre længere til arbejde, hvis de i stedet for kan få en god bolig til en fornuftig pris på Sydsjælland.

Bornholm er også landet helt oppe på en fjerdeplads med en stigning i boligpriserne på 18,8 procent per kvadratmeter.

- Det skal nok passe, men vi har jo været langt nede, så derfor ser man de her voldsomme hop på kort tid, vurderer Per Kofoed, indehaver og ejendomsmægler i Home i Rønne på Bornholm.

Der er dog ingen tvivl om, at Bornholm er blevet meget mere attraktivt for boligkøberne.

- Jeg synes, Bornholm har været god til at hægte sig på opsvinget på boligmarkedet. Vi har mange attraktive arrangementer i løbet af sommeren, vandet og den flotte natur, siger Per Koefod.

Fakta: Her er de største opsving i boligpriserne for perioden juni 2014 - juni 2015

1. Stevns: 37,9 procent

2. Struer: 22,3 procent

3. Morsø: 21,4 procent

4. Bornholm: 18,8 procent

5. Gribskov: 18,7 procent

6. Sorø: 17,2 procent

7. Ringkøbing-Skjern: 17,2 procent

8. Middelfart: 15,3 procent

9: Halsnæs: 14,9 procent

10: Rebild: 14,6 procent

Fakta: Her er de ni kommuner med faldende i boligpriserne i samme periode.

1. Lemvig: -29,2 procent

2. Favrskov: -7,7 procent

3. Hjørring: -4,8 procent

4. Kalundborg: -3,0 procent

5. Faaborg-Midtfyn: -1,6 procent

6. Tønder: -1,6 procent

7. Holstebro: -1,4 procent

8. Mariagerfjord: -1,3 procent

9. Vejen: -0,4 procent

Listen er udelukkende baseret på salg af rækkehuse, villaer og parcelhuse

Kilde: Boligsiden.dk

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.