Boligkøb: Her er rådene mod pengeafpresning

Chancen for, at du bliver afkrævet penge under bordet, når du lejer eller køber lejlighed er stigende. Men du kan selv gøre noget ved det.
Det kan være svært at bevise penge under bordet ved boligkøb, men det er bestemt ikke umuligt.
Det kan være svært at bevise penge under bordet ved boligkøb, men det er bestemt ikke umuligt. Foto: /free

Den massive efterspørgsel på leje- og andelsboliger i kommuner som København, Aarhus og Frederiksberg har bragt et gammelt problem tilbage på boligmarkedet.

Fra flere aktører meldes der nu om et stigning problem med sorte penge som ekstra betaling.

- Man er altid på tynd is i den situation, for folk, der vil have penge under bordet, sørger jo for at helgardere sig ved at forlange kontanter, siger formanden for Danske Boligadvokater, Jan Schøtt-Petersen, til Ritzau Fokus.

Samme problematik oplever man hos Lejernes Landsorganisation (LLO).

- De sorte penge florerer typisk i lukkede miljøer, hvor man lejer ud til en ven eller venners venner. Derfor er det typisk en indforståethed omkring det - lidt ligesom det typiske mønster for sort arbejde, siger cheføkonom i LLO, Jesper Larsen.

Af samme grund tror Larsen, at det kun er toppen af isbjerget, man ser af sorte penge i forbindelse med udlejning.

Jesper Larsen påpeger dog, at hvis man skal kunne bevise noget, skal man ikke frygte, at man selv kan komme i problemer. Det er nemlig modtageren af de sorte penge, der står med problemet over for skattevæsnet - ikke giveren.

Selvom det er ubehageligt at gå til politi eller boligforening, så er man faktisk bedre stillet i forhold til at få sine penge igen, hvis man afpresses i forbindelse med køb af andelslejlighed.

- Jeg vil selvfølgelig ikke anbefale folk at begå ulovligheder, men jeg kan da godt forstå, at man rykker på det, hvis man får tilbudt en fed lejlighed lovligt eller ej, siger Jan Schøtt-Petersen.

Vælger man at købe en lejlighed, selvom man er blevet afkrævet penge under bordet, anbefaler Schøtt-Petersen, at man samler alle de beviser, man kan.

- Fortæl din bankrådgiver, at du skal bruge 50.000 kroner ekstra, og hvad de skal bruges til. På den måde kan din bankrådgiver hjælpe dig med at samle beviser og vidne for dig i en eventuel retssag, anbefaler han.

I det hele taget skal man samle så mange beviser, man kan. Man kan skrive sms'er og aftale mødested, hæve pengene i en automat, der ligger i nærheden og lignende.

- Når pengene så er afleveret, og man har fået lejligheden, skal man kontakte sin nye boligforening og fortælle dem, hvad der er sket. De kan holde pengene tilbage, til der er kommet en afklaring på sagen, forklarer Schøtt-Petersen.


Fakta: Her er dine muligheder mod afpresning:

Saml alle de beviser, du kan. Selvom de ikke er fældende, kan de indgå i en sandsynlighedsberegning, der kan fælde sælger/ udlejer.

Fortæl din bankrådgiver om afpresningen. Han/hun kan hjælpe dig med at samle beviser og vidne for dig i retten.

Når betalingen er gennemført (både den lovlige og ulovlige) skal du kontakte din nye boligforening og fortælle dem, hvad der foregår. De kan holde pengene tilbage.

Forsøg at samle beviser i form af sms'er, telefonsamtaler og mails, hvis det er muligt.

I en retssag vil den sigtedes kontoudtog blive gennemgået. Er der ændringer i forbruget efter modtagelsen af de sorte penge, for eksempel færre hævninger, vil det kunne bruges til din fordel.

Strafferammen for pengeafpresning på boligområdet går op til fire måneders fængsel, samt en afregning med skat.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.