Bogholderen fra Auschwitz anker dom på fire års fængsel

Oskar Gröning havde til opgave at tælle og beslaglægge fangernes penge og værdigenstande, når de ankom.
Oskar Gröning, kendt som bogholderen fra Auschwitz, havde til opgave at tælle og beslaglægge fangernes penge og værdigenstande. Han har mandag anket dom på fire års fængsel.
Oskar Gröning, kendt som bogholderen fra Auschwitz, havde til opgave at tælle og beslaglægge fangernes penge og værdigenstande. Han har mandag anket dom på fire års fængsel. Foto: SUB/AP

En 94-årig tysker, som i sidste uge blev kendt medskyldig i drab på 300.000 mennesker i den berygtede kz-lejr Auschwitz-Birkenau, har anket dommen på fire års fængsel.

Oskar Gröning, kendt som "bogholderen fra Auschwitz," havde til opgave at tælle og beslaglægge fangernes penge og værdigenstande, når de ankom til lejren i det besatte Polen.

Langt de fleste af fangerne blev sendt direkte ind i koncentrationslejrens gaskamre.

Værdierne sørgede han for blev sendt tilbage til SS' hovedkvarter i Berlin.

En domstol i den nordtyske by Lüneburg dømte onsdag den 94-årige mand for medansvar og delagtighed i massedrab.

Dommeren nævnte det som en formildende omstændighed, at den tidligere SS-soldats medvirken til forbrydelserne som kontormand var begrænset.

Forsvaret havde krævet frifindelse.

Man regner med, at retssagen mod Gröning bliver den sidste mod en nazist i Tyskland.

Gröning meldte sig i 1942 frivilligt til Waffen-SS. Han blev derefter sendt til den tyske dødslejr i Polen. Han var da 21 år og efter sin egen forklaring en meget overbevist nazist.

Han har aldrig nægtet sin rolle i forbindelse med jødeudryddelsen og forklarede under retssagen i Lüneburg, at han accepterer et moralsk ansvar for sine handlinger.

Han har ikke personligt dræbt fanger i Auschwitz.

Konkret var han tiltalt for sine handlinger mellem maj og juli 1944, hvor 137 tog ankom med cirka 425.000 jøder fra Ungarn. Mindst 300.000 af dem blev sendt direkte ind i gaskamrene.

Gröning var tydeligvis kun et lille hjul i et stort udryddelsesmaskineri, og derfor har det været usikkert, om han kunne gøres medskyldig for drabet på seks millioner jøder under Anden Verdenskrig.

En domstol i Frankfurt har tidligere afvist at føre en sag mod Gröning med henvisning til, at der ikke var en direkte sammenhæng med hans virke i Auschwitz og de massedrab, der foregik.

/ritzau/dpa

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.