Børsting til Mette F: Giv flygtningebørn tryghed og varme

Harald Børsting sprang ud som digter på Socialdemokratiets kongres, da han i et hjertevarmt digt appellerede til at sikre flere krigsbørn en tryg fremtid. LO-formanden betegnede sig selv som en ronkedor, der var stolt af at have fostret tre S-formænd
- Lille krigsbarn, nu er du her. I tryghed og varme, lød det fra Harald Børsting, der kraftigt opfordrede til fælleseuropæiske løsninger på den flygtningekrise, der har berørt ham dybt,
- Lille krigsbarn, nu er du her. I tryghed og varme, lød det fra Harald Børsting, der kraftigt opfordrede til fælleseuropæiske løsninger på den flygtningekrise, der har berørt ham dybt, Foto: Henning Bagger, Scanpix

Gamle hanelefanter kan have kæmpestore hjerter og hang til poesi. I hvert fald at dømme ud fra LO-formandens tale på Socialdemokraternes kongres.

I talen betegnede Harald Børsting sig selvironisk som en gammel ronkedor; altså en vrissen og aggressiv hanelefant. Det gav masser af grin og klapsalver, men der hvor de godt 500 socialdemokratiske medlemmer for alvor klappede, var da LO-formanden for første gang gav sit besyv med omkring den akutte flygtningekrise i Europa.

- Den verden vi lever i, står i brand. Midt i Europa. På jernbanestationer, i parker og på rastepladser ligger søvnløse og udmattede mennesker på den bare jord. På flugt fra krig banker de på vores del af verden. Vi er alle blevet berørt, fastslog han.

Sidste uge læste Harald Børsting digtet 'Vuggevise' i dagbladet Politiken. Her havde Henrik Nordbrandt et digt, der med få ord tegnede et dystert billede af verden.

Det første vers lød: 'Lille krigsbarn, hvor går den hen? Mod øst eller vest? Hvor i verden tror du, du finder en ven?'

Sidste vers lød 'Lille krigsbarn, hvor vil du hen? Vælg selv. Bare vi aldrig skal se dig igen'.

Krigsbarn skal reddes af fællesskabet

- Jeg vil gerne lave en tilføjelse til det digt i dag, lød det fra Harald Børsting. Og så kan det nok være, at der blev lyttet til LO-formanden, der går på pension i næste måned.

- 'Lille krigsbarn, nu er du her. I tryghed og i varme. Langt fra ondskabens harme vil fællesskabet sikre, at det aldrig mere vil larme', lød Børstings afslutning på Nordbrandts digt.

Og dermed fik han også afleveret et klart budskab til den socialdemokratiske partiformand. Nemlig at vi sammen med resten af Europa har et ansvar for i fællesskab at komme flygtningene til undsætning. Både ved at skabe fred i deres hjemlande men også ved at give dem husly, når de er på flugt fra krigens grusomheder.

Ikke ovre før ronkedoren stiller træskoene

Men Harald Børsting luftede også sine bekymringer for, hvad statsminister Lars Løkke Rasmussen sammen med finansminister Claus Hjort Frederiksen kan finde på.

Især advarede han mod regeringens bebudede milliardbesparelser på uddannelserne, indslusningsløn og social dumping samt et kontanthjælpsloft, der vil øge uligheden.

- En ny virkelighed med en borgerlig regering banker på. Men for at citere Helle Thorning, er det ikke slut, før blondinen har stillet stiletterne. Eller som jeg ville sige: Det er ikke ovre før ronkedoren har stillet træskoene, grinte Harald Børsting.

Talentfabrik

LO-formanden gratulerede også Mette Frederiksen med sit nye job som partileder.

- Du er trådt ind i klubben af partiformænd, som også har været turen forbi LO. I den henseende er LO jo en sand talentfabrik, sagde han. Både Poul Nyrup Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt og senest Mette Frederiksen har nemlig arbejdet i LO,- inden de kom i Folketinget og gjorde topkarriere i dansk politik.

- Mette, du er en stærk partiformand med ben i næsen - og hjertet på rette sted, roste han den tidligere ungdomskonsulent i LO.

Og så afslørede han - også til stor moro for kongressen - at han har vrikket med ørerne overfor Mette Frederiksen. Et såkaldt scoretrick.

Må ikke ryge i totterne på hinanden

LO-formanden lagde også op til, at Socialdemokraterne og fagbevægelsen gør fælles front mod Løkke og Kristian Thulesen Dahl, når forhandlingerne om et nyt dagpengesystem begynder i næste måned.

- Når dagpengekommissionen afleverer sin rapport vil det uden tvivl give anledning til svære diskussioner. Det er her vi skal passe på med ikke at fare i totterne på hinanden. Dagpengeproblemet er ikke skabt af hverken Socialdemokratiet eller LO-fagbevægelsen men af DF og Venstre, pointerede Harald Børsting.

Derfor appellerede han stærkt til, at fagbevægelse og Socialdemokraterne står sammen om at finde en fælles dagpengeløsning, der er både realistisk og langtidsholdbar.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.