Børsting presser Thorning med nyt dagpengeudspil

LO lægger med opbakning fra FTF pres på regeringen med en række principper for et nyt dagpengesystem.
Et af omdrejningspunkterne i det nye udspil lyder, at det skal være lettere at optjene retten til dagpenge
Et af omdrejningspunkterne i det nye udspil lyder, at det skal være lettere at optjene retten til dagpenge Torkil Adsersen/Scanpix

Helle Thorning-Schmidt (S) vil ikke give et bud på, hvordan et kommende dagpengesystem skal se ud, før dagpengekommissionen fremlægger deres anbefalinger, men nu lægger fagbevægelsens top pres på regeringen i den omstridte sag kort tid før folketingsvalget.

LO og FTF, som samlet organiserer 1,5 millioner lønmodtagere, har formuleret ni principper for et bedre dagpengesystem.

Færre danskere bør ifølge de to organisationer miste retten til dagpenge. Et af omdrejningspunkterne lyder, at det skal være lettere at optjene retten til dagpenge.

Det skriver LO i en pressemeddelelse.

Forslagene optræder i et endnu ikke offentliggjort notat udarbejdet af LO.

Blandt de ni punkter er, at også korte jobforløb bør kunne omsættes til dagpengeret.

- Tankegangen er, at man skal have en kortere genoptjening, som så måske også giver kortere dagpengeperiode.

- Hvis du for eksempel arbejder to måneder, optjener du måske fire måneders dagpengeret. Eller hvis du arbejder tre, optjener du seks, siger Harald Børsting, som er formand for LO, til Politiken.

Han understreger dog, at de ikke har lagt sig fast på det endelige forhold mellem arbejdsmængde og dagpengeret.

I dag kræves der samlet et års arbejde for at optjene retten til to års dagpenge.

Harald Børsting har sæde i regeringens dagpengekommission, som blev nedsat for at komme med anbefalinger til, hvordan det mere end 100 år gamle dagpengesystem kan reformeres.

Et af de største problemer i det nuværende system er, at korttidsjob og småjob ikke er attraktive, fordi de ikke "batter noget", mener han.

Dagpengekommissionen ventes at komme med dets anbefalinger efter folketingsvalget.

LO og FTF’s ni principper for et nyt dagpengesystem
  1. Et nyt dagpengesystem skal sikre, at langt færre opbruger dagpengeretten end de op mod 14.000 personer, som fremover mister dagpengeretten hvert år. Antallet af personer, som opbruger deres dagpengeret bør ikke være højere end forudsat før dagpengereformen fra 2010.
  2. Et nyt dagpengesystem skal være et forsikringssystem for alle lønmodtagere – på tværs af forskellige ansættelsesformer. Alle skal have mulighed for og gavn af at forsikre sig mod arbejdsløshed.
  3. Det skal være nemmere at optjene og genoptjene dagpengeretten i et nyt dagpengesystem. Samtidig skal reglerne ændres, så ekstra arbejde altid forlænger retten til dagpenge i tilfælde af arbejdsløshed.
  4. Dagpengesystemet skal fortsat bygge på et solidarisk forsikrings- og betalingsprincip, hvor alle betaler det samme, uanset ledighedsrisiko.
  5. Et nyt dagpengesystem skal gøre det mere økonomisk attraktivt for lønmodtagerne at tage kortvarigt arbejde og deltidsansættelser m.m.
  6. Dagpengesystemet skal fortsat bygge på klare rådighedsregler, der administreres af arbejdsløshedskasserne, og som sikrer en rimelig balance mellem ret og pligt.
  7. Dagpengesystemet skal fortsat være attraktivt for nyuddannede.
  8. Et nyt dagpengesystemet skal bygge på mere enkle og gennemskuelige regler, så de arbejdsløse kan forstå logikken og konsekvenserne af reglerne.
  9. Et nyt dagpengesystem skal være et attraktivt og holdbart forsikringssystem for alle lønmodtagere. Dækningsgrad og regulering af dagpengene skal bidrage til dette.

Kilde: LO

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.