Børshandler lokkede til rentesnyd: Får 14 års fængsel

Tom Hayes lokkede og bestak andre i sit børsnetværk til at hjælpe med at manipulere den toneangivende rente.
En britisk børshandler er idømt 14 års fængsel ved en domstol i London. Han er dømt for at være bagmand i netværk, som manipulerede toneangivende rente.
En britisk børshandler er idømt 14 års fængsel ved en domstol i London. Han er dømt for at være bagmand i netværk, som manipulerede toneangivende rente. Foto: Colourbox/arkivfoto/free

En britisk børshandler, Tom Hayes, er som den første dømt i en stor, international sag om manipulation med bankernes referencerente, Libor.

Tom Hayes er mandag ved en domstol i London idømt 14 års fængsel.

Dommen falder syv år efter, at man indledte en global efterforskning af flere bankansatte på grund af mistanke om manipulation.

Hayes blev dømt for otte tiltaleforhold. Blandt andet er han fundet skyldig i manipulation "for egen vindings skyld" i en periode fra 2007 til 2013.

Anklager Mukul Chawla siger i retten, at Hayes "dagligt" var involveret i snyd med Libor-renten.

- Motivet kan beskrives med ét ord: Grådighed, siger Chawla.

Den dømte brite er ikke den eneste, som er involveret i den store skandale, men den 35-årige mægler menes at have været leder af et netværk.

Han lokkede og bestak, siger efterforskerne, de øvrige i netværket til at hjælpe med manipulationen.

Hayes har arbejdet for den amerikanske bank Citigroup og schweiziske UBS.

21 børshandlere står anklaget i sagen, hvor nogle af verdens mest magtfulde banker og børsmæglerselskaber er involveret. De har efter forlig betalt ni milliarder dollar i bøder.

Britiske efterforskere siger, at Hayes havde etableret et netværk af børsmæglere og handlere, som omfattede 10 førende finansinstitutioner.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.