Børnepsykolog: Mange mødre elsker ikke deres babyer

Det er en kæmpe omvæltning at blive mor – og det kan påvirke kærligheden til det nyfødte barn.
Moderkærligheden bliver ikke nødvendigvis født sammen med barnet, siger ekspert.
Moderkærligheden bliver ikke nødvendigvis født sammen med barnet, siger ekspert. Modelfoto: Colourbox

Det siger noget om tabuets størrelse, at der ikke findes statistikker over, hvor mange mødre der plages af skyldfølelse over, at de ikke kan mærke kærlighed til deres nyfødte barn. Så stort et tabu er det, at de fleste mødre endda har svært ved at tale med en psykolog om det. Hvis en kvinde ikke føler kærlighed, i det øjeblik hun får sit barn i armene efter fødslen, må der være noget galt med hende.

Men det er der ifølge børnepsykolog Litte Frehr ikke nødvendigvis. Hun opfordrer nybagte mødre til at tage det med ro og give sig god tid til at lære deres baby at kende, før de slår sig selv oven i hovedet med skyldfølelse. Det er ganske normalt, at tilknytningen til en lille ny og dermed moderfølelser og kærlighed tager tid.

Blev født efter mor var død – nu er lille Angel kommet hjem til sin mormor. Læs den gribende historie på Udeoghjemme.dk

- Den hormonelle forandring, der sker efter en fødsel, er den største hormonelle forandring, der sker i en menneskekrop. Forandringen sker på få timer, og det har selvfølgelig betydning, fordi hormoner har stor betydning for vores humør. Derudover er det en kæmpe omvæltning på så mange andre planer at blive mor, at det selvfølgelig er svært at føle den helt vilde og voldsomme morkærlighed, forklarer Litte Frehr.

Se også:

Efter en fødsel udsættes den nybagte mor for rigtig mange belastningsfaktorer, der alle kan stå i vejen for følelsen af kærlighed. Førstegangsfødende er ifølge Litte Frehr særlig påvirkelige overfor de mange faktorer, fordi de ofte er usikre på barnets behov og deres egen tilstrækkelighed.

Drop skyldfølelsen

- I løbet af 24 timer går man fra at være den vigtigste person i sit eget liv til at et andet individ - en fremmed - bliver vigtigere. Man kender jo endnu ikke sit barn og dets behov. Der kan gå flere måneder, før der opstår en rytme i dagligdagen med et spædbarn, og man formår at forstå og forudsige sit barns behov og følelser. Det betyder, at man føler sig magtesløs, når det græder. Magtesløsheden gør det svært at knytte sig til et barn. For rigtig mange kvinder tager det derfor længere tid at blive overvældet af kærlighed til deres baby, siger hun.

Se den enorme baby: Andrew vejede 6,8 kilo

- Som menneske er vi nødt til at have fornemmelsen af et andet menneske som en unik person, før vi kan mærke kærlighed, og det kan være svært, når børn ikke giver ret meget tilbage i starten. De spiser, sover og laver i bleen, og det er det. Det er en voldsom oplevelse at føde og blive mor, og hvis en nybagt mor så også er uheldig at have et meget krævende barn, er der ikke noget at sige til, at hun ikke er ovenud lykkelig og forelsket, forklarer Litte Frehr.

Hun anbefaler nybagte mødre at bryde tabuet og tale med deres partner om de svære følelser. Han kan meget vel have det på samme måde, og det er nemmere at tackle, når man ikke skal føle skyld. Ifølge Litte Frehr er skyldfølelsen altoverskyggende hos nybagte mødre, der ikke kan mærke kærlighed til deres baby.

- Tilknytning er ikke noget, der sker automatisk, og det gør dig ikke til en dårlig mor, at du har svært ved at mærke kærlighed. Din sundhedsplejerske har hørt ting, der var ti gange værre, så du kan roligt tale med hende om det, og hun kan hjælpe dig med at vurdere, om det er noget, som du bør få hjælp til, siger Litte Frehr.

Og der er skam hjælp at hente, hvis ikke kærligheden kommer snigende. Først og fremmest er det en trøst at vide, at man ikke er den eneste mor, der har det sådan.

Louise Soegaard, Udeoghjemme.dk, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.