Børneforsker: Stop dæmoniseringen af forældre

Børn tager som udgangspunkt ikke skade af mange timer i institution, siger eksperter. Men er der tale om en kombination af lange dage, svage børn og dårlige børnehaver, er det en anden sag.
Er det skadeligt for børn at være for længe i daginstitution? Nej, ikke som udgangspunkt siger eksperter. En børneforsker opfordrer til, man "bør lade være at dæmonisere forældrene."
Er det skadeligt for børn at være for længe i daginstitution? Nej, ikke som udgangspunkt siger eksperter. En børneforsker opfordrer til, man "bør lade være at dæmonisere forældrene." Rune Evensen, Scanpix arkiv

“Det burde forbydes at hente børn 16.30”

Sådan lød det fra 73-årige Klavs Brammer forleden i forbindelse med et tema om børnefamiliers vilkår før og nu på Avisen.dk.

Den kontante udmelding har hidset mange op og sat gang i debatten om hente-tider, som kan være et særdeles ømt punkt for forældre.

Men er det rigtigt, at børn ligefrem tager skade af at være mange timer i institution?

Nej, siger børneforsker på Aarhus Universitet, Ole Henrik Hansen. I hvert fald har man intet videnskabeligt belæg for at konkludere det.

- Er det en god institution, så tager de ikke skade. Børn tilpasser sig, og det lyder måske negativt, men det behøver det ikke at være, siger Ole Henrik Hansen, der er forsker på Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet.

"Romantisk sludder"

Han påpeger dog, at der skal være ordentlige rammer for børnene, når de er så meget i  institution, og “det ligger lidt tungt med det,” siger han.

-Trivsel fordrer et velfungerende dagtilbud, og det er ikke altid en selvfølge. Børn skal have omsorg, de skal grine og have det sjovt, have venskaber, varmt tøj og mad og så skal de ud og udfordre verden. Hvis de ting er i orden, er der ingen problemer, så bliver børnene både stimuleret og udfordret, siger Ole Henrik Hansen.

Han kalder det “noget romantisk sludder” at sige at børn tager skade af at være længe i daginstitution.

-Jo, hvis man mishandler og misbruger dem og ikke yder dem omsorg. Men man bør lade være at dæmonisere forældrene, synes jeg, for er det en god institution, er der ingen problemer i det, siger forskeren.

Nulrer alene rundt

Også professor ved Aarhus Universitet Stig Broström, der forsker i småbørnspædagogik, fokuserer på kvaliteten af dagtilbuddet.

- En lav-kvalitetsinstitution er kendetegnet ved mange ikke-uddannede, mangel på empatisk indlevelse, manglende samvær mellem børn og voksne og et fravær af planlagte aktiviteter. Lange dage i sådan en institution bidrager ikke til børns læring og udvikling, og de svageste børn, der har mest brug for god pædagogik, de kan tage skade, siger Stig Broström.

Selvom det især er den uheldige kombination af udsatte børn, lange dage og en dårlig daginstitution, der kan være skadeligt, opfordrer Stig Broström alligevel forældre til at aflevere så sent som muligt og hente så tidligt som muligt.

- Som forældre bør man bestræbe sig på at nedbringe antallet af timer, og det gør langt de fleste jo også, siger han og peger på, at især ydertimerne kan være svære for børnene.

- I ydertimerne nulrer de alene rundt, og børnene kan ikke lide det. Det der med at være tredjesidst, andensidst eller sidst - det betyder faktisk noget, siger Stig Broström, der tilføjer, at der selvfølgelig er mange forældre som er afhængige af, at børnene kan være i institutionen på skæve tidspunkter, fordi de er enlige og måske har et arbejde, der er ufleksibelt.

Tag fat i bedsteforældrene

I kølvandet på debatten om tidskabale og pres i hverdagen, vil Stig Broström gerne puffe lidt til bedsteforældrene. For de engagerer sig ikke altid nok, mener han, og dermed forspilder de en gylden chance.

- Vi kender jo ikke antallet, men der er jo en gruppe bedsteforældre, der har meget travlt med at realisere sig selv og ikke rigtigt indgår i børnefamiliens ve og vel. Dem, synes jeg godt, forældrene kunne udfordre. Det er, mens børnene er små, bedsteforældrene skal lære dem at kende ordentligt - ellers får de ikke det tætte forhold - og det er jo ellers til stor fornøjelse for begge parter, siger professoren.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.