Boeing: Køb vores fly Danmark, så giver vi 10.000 job

Flyproducenten Boeing har indledt en charmeoffensiv i Danmark. En beregning viser, at det kan skabe 10.000 job i små og mellemstore danske virksomheder, hvis Boeing får ordren på nye kampfly.
Boeing er med i konkurrencen om, hvem der skal levere Danmarks nye kampfly. Flyproducenten hævder at kunne skabe omkring 10.000 nye job i små- og mellemstore virksomheder, hvis de får ordren.
Boeing er med i konkurrencen om, hvem der skal levere Danmarks nye kampfly. Flyproducenten hævder at kunne skabe omkring 10.000 nye job i små- og mellemstore virksomheder, hvis de får ordren. Foto: Scanpix/arkiv

Køb vores kampfly, og vi sørger for job i små og mellemstore virksomheder i Danmark.

Sådan lyder det fra den store flyproducent Boeing, der har indledt en storstilet charmeoffensiv mod danske virksomheder.

- Vi har som virksomhed ikke været på det danske marked før, fordi vi ikke har haft en grund til at være her. Derfor har købene af kampfly været en katalysator for os til at komme ind på dette marked, siger Boeings europæiske direktør for strategiske partnerskaber, Phillip Schneider.

Boeing har fået det danske firma Damvad til at regne på potentialet. De anslår, at det kan skabe cirka 10.000 job i små og mellemstore danske virksomheder, hvis Boeing får ordren på de nye kampfly.

Danmarks nuværende kampfly F-16 skal efter 35 års tjeneste på pension, og den amerikanske flyproducent håber at levere erstatningen i form af deres F-18 Super Hornet.

Efter planen vil Forsvaret købe mellem 24 og 36 nye kampfly til en anslået pris på mellem 20 og 30 milliarder kroner.

Boeing har den seneste uge været på charmeoffensiv over hele landet. Her har flyproducenten mødt en række virksomheder, som måske kan blive fremtidige leverandører, og tirsdag var turen kommet til Fyn.

En af de virksomheder, der gerne vil have foden inden for hos Boeing, er firmaet Effimat.

Firmaet leverer allerede lagerstyring til blandt andet Airbus, og direktøren kunne godt se det fynske firma som leverandør til Boeing.

- Boeing er en kæmpe koncern, og potentialet er meget stort. De har nogle ret specielle krav, som jeg tror, at vi er de eneste, der kan efterkomme. Hvis man først er kommet ind hos dem, så er der mange muligheder, siger Jørgen Flemming Ladefoged.

Virksomheden TenCate fra Vissenbjerg leverer beskyttelsessystemer til blandt andet Boeing-fly. Ifølge direktør i virksomheden Peter Bertelsen er det fornuftigt, at staten stiller krav om ekstra ordrer, hvis de skal købe kampfly af en producent som Boeing.

- Det er en fordel, at de skal lægge nogle ordrer i Danmark, og hvis man har produkter i verdenseliten, så har man en stor chance, siger Peter Bertelsen.

I dag, onsdag, går charmerundturen videre til Odsherred og Helsingør.

Ud over Boeing er Lockheed Martin og det fælles europæiske Eurofighter kandidater i konkurrencen.

Beslutningen om, hvem der skal bygge Danmarks nye kampfly, skal træffes af regeringen inden udgangen af juni. Beslutningen kan dog blive udskudt, hvis der bliver udskrevet valg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.